Taban Fiyat Tespit Kurulu bugün ikinci kere toplanacak: Ortak beklenti 7 bin 845 TL

Ethereum

New member
Yedi milyondan fazla çalışanı ilgilendiren yeni minimum fiyatı belirleme sürecinde çalışmalar devam ediyor. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığının konut sahipliğinde, 7 Aralık’ta birinci toplantısını yapan Taban Fiyat Tespit Komitesi, ikinci toplantısını bugün yapacak.

Ekonomik datalar masaya yatırılacak

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından değer taşıyan bu görüşmede, temel ekonomik datalar masaya yatırılacak. Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin, ekonomik bilgi ve raporları kurulla paylaşacağı görüşmede, tarafların birinci sayıları da söylem etmesi bekleniyor.

“Gelir tarifesi çalışan lehine düzenlensin”

Öte yandan, Komitede personel kısmını temsil eden TÜRK-İŞ’in, gelir vergisi tarifesinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki pürüzlerin kaldırılması mevzularını da görüşmede gündeme getireceği öğrenildi.

Bakanlık minimum fiyat anketini paylaştı

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında basına kapalı gerçekleşen birinci görüşmede, patron heyetine, Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, personel heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yapmıştı.


Ortak beklenti net 7 bin 845 lira

görüşmede, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı minimum fiyat anketini taraflarla paylaşmış, ankette emekçi ya da patron olmayan çeşitli mesleklerdekilerin 2023 yılı minimum fiyatı için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğuna yer verilmişti.


Asgari fiyatın belirlenmesi

Asgari fiyatı, yasa gereği personel, patron ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 şahıstan oluşan Minimum Fiyat Tespit Komitesi belirliyor. Kurul, yeni taban fiyatı belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kere toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komite, en az 10 üyenin iştirakiyle toplanıp oy oldukcaluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde liderin bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Şu anda minimum fiyat net 5 bin 500 lira

Asgari fiyat, bir personel için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari fiyatın patrona toplam maliyeti, bir emekçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt minimum fiyat, 1003 lira 1 kuruşunu toplumsal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu patron işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.