Oklahoma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk sözleşmeli dini okula yaptırım uyguluyor

senbilirsin

New member
Ülkenin ilk imtiyazlı dini okulu Pazartesi günü Oklahoma’da onaylanarak Hristiyan muhafazakarlara bir zafer kazandırdı, ancak aynı zamanda vergi mükelleflerinin parasının doğrudan dini okulları finanse edip edemeyeceği konusunda anayasal bir anlaşmazlığa kapı açtı.

Çevrimiçi okul, Sevilla Katolik Sanal Okulu’ndan St. Isidore, Oklahoma Şehri Roma Katolik Başpiskoposluğu ve Tulsa Piskoposluğu tarafından işletilecek ve matematik ve okuma da dahil olmak üzere müfredata yerleştirilmiş din eğitimi ile birlikte verilecek. Ancak bir sözleşmeli okul olarak – bağımsız olarak yönetilen bir tür devlet okulu – vergi mükelleflerinin parasıyla finanse edilecek.

Yaklaşık üç saatlik bir oturumun ardından ve hukuk müşaviri tarafından dile getirilen endişelere rağmen, Oklahoma Eyalet Çapında Sanal Sözleşmeli Okul Kurulu, Cuma günü atanan yeni bir üyenin “evet” oyu da dahil olmak üzere 3-2 oyla okulu onayladı.

Nispeten bilinmeyen kurul, dini sözleşmeli okulları destekleyen bir Cumhuriyetçi olan Vali Kevin Stitt tarafından atanan üyelerden ve Cumhuriyet kontrolündeki eyalet yasama meclisinin liderlerinden oluşuyor.


Büyük olasılıkla bir mahkeme itirazıyla karşı karşıya kalacak olan onay, geçen yıl beş eyalette onaylanan evrensel okul kredileri de dahil olmak üzere, vergi mükelleflerinin parasını dini okullara yönlendirmeye yönelik daha geniş bir Muhafazakâr girişimin parçası olarak geliyor. Hareket, vergi mükelleflerinin parasının dini okullara yönlendirilmesine verdiği desteğin sinyallerini giderek daha fazla veren ABD Yüksek Mahkemesi’nin son kararlarıyla güçlendi.

Oklahoma kararı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki devlet okullarının yüzde 8’ini oluşturan sözleşmeli okullar için geniş kapsamlı sonuçları olabilecek yüksek profilli bir hukuk savaşı için zemin hazırlıyor.

Muhalifler, sözleşmeli okulların halka açık doğasına aykırı olarak, bunun kilise ve devletin küstah ve dağınık bir karışımı olacağını savunarak teklife karşı çıktılar.

St. Isidore organizatörleri, herhangi bir yasal itirazın mahkemeleri, hükümet fonlarının doğrudan dini okullara harcanıp harcanamayacağı konusunda kesin bir cevap bulmaya zorlayacağını umuyor.

Katolik Kilisesi’ni politika konularında temsil eden ve önerinin arkasında olan Oklahoma Katolik Konferansı’nın yönetici direktörü Brett Farley, “Ülkenin iyiliği için meydan okumaya ve bu soruyu yanıtlamaya davet ediyoruz” dedi.


2020 ve 2022’deki Yüksek Mahkeme kararlarında mahkeme, dini okulların, ebeveynlerin çocuklarını devlet tarafından finanse edilen burs veya eğitim programları aracılığıyla özel okullara göndermesine izin veren hükümet programlarından men edilmemesi gerektiğine karar verdi. Baş Yargıç John G. Roberts Jr., devletlerin din eğitimini desteklemesi gerekmese de, bir devlet özel okulları sübvanse ettiğinde, dini okullara karşı ayrımcılık yapmaması gerektiğini yazdı.

Oklahoma’daki savunucular, benzer argümanları St. Isidore’a uyguladılar ve dini okulları tohum finansmanından hariç tutmanın, Birinci Değişikliğin dini özgürlük korumasını ihlal ettiğini iddia ettiler.

“sadece değil mayıs Oklahoma’daki bir sözleşmeli okul dini olabilir, ama gerçekten öyle. yasaklamak yasa dışı böyle bir okulun işletilmesi” diye yazdı okul organizatörleri başvurularında.

Bir sözleşmeli din okulu hamlesine, kilise ve devlet ayrımının bulanıklaşmasından korkan Oklahoma’daki papazlar ve dini liderler de dahil olmak üzere bir dizi grup karşı çıktı. Sözleşmeli okul hareketinin önde gelen temsilcileri de buna karşı çıktı.

National Alliance for Public Charter Schools’un başkanı ve yönetici direktörü Nina Rees, Nisan ayında “Sözleşmeli okullar yenilikçi devlet okulları olacak şekilde tasarlandı ve her zaman da öyle oldu” dedi. Devlet okulları olarak sözleşmelerin din eğitimi veremediğini de sözlerine ekledi.


Sözleşmeli okulların hükümeti temsil eden “devlet aktörleri” mi, yoksa daha çok bir devlet yüklenicisi gibi “özel aktörler” mi olduğu önemli bir yasal sorundur. Bu soru, Yüksek Mahkeme’nin şu anda değerlendirdiği Kuzey Carolina dışındaki başka bir davanın merkezinde yer alıyor.

Oklahoma’da, sanal sözleşmeli okulları denetleyen devlet kurumu, eyaletin en iyi Cumhuriyetçileri bir dini sözleşmeli okula izin verilip verilmeyeceği konusunda anlaşamadıkları için yoğun siyasi baskı altına girdi.

Nisan ayındaki bir yönetim kurulu toplantısında, yönetim kurulu üyeleri konuyu uzun uzadıya tartıştı ve kararlarının kişisel yasal zorluklarla karşılaşacağından endişelendi.

Başvurunun onaylanmasıyla birlikte adını internetin koruyucu azizinden alan Aziz İsidor açılmaya bir adım daha yaklaştı.

En erken 2024 sonbaharına kadar açılmayacak ve anaokulundan 12. sınıfa kadar yaklaşık 500 öğrenciye çevrimiçi kurslar sunacak.