Los Angeles’ta okullar, işçilerin greve gitme sözü vermesinin ardından tatil edildi.

senbilirsin

New member
LOS ANGELES – Los Angeles’ta on binlerce okul çalışanı, Salı gününden itibaren yüzlerce kampüsü kapatmaya ve 422.000 öğrenci için dersleri iptal etmeye zorlayacak üç günlük bir greve başlayacak.

Los Angeles Unified School District’teki 30.000 işçiyi temsil eden sendika yüzde 30’luk bir ücret artışı istiyor ve birçok işçinin asgari ücretten biraz daha fazlasını kazandığını ve Güney Kaliforniya’da yaşamanın maliyetini karşılamak için mücadele ettiğini söylüyor.

Los Angeles Öğretmenler Sendikası, 35.000 üyesini dayanışma içinde dışarı çıkmaya ve işçilerin grev sıralarını aşmamaya çağırdı.

Bölge müfettişi Alberto Carvalho Pazartesi gecesi Twitter’da “LAUSD’deki tüm okulların yarın öğrencilere kapalı olacağını resmi olarak duyurmalıyız” dedi.


Duyuru, okul bölgesindeki bakıcılar ve öğretmenler için sendikaların Salı sabahı ayrılacaklarını söylemesinden kısa bir süre sonra geldi.

Günün erken saatlerinde, ülkenin en büyük ikinci okul bölgesi olan Los Angeles Unified’deki liderler, bir grevi önlemek için gece gündüz çalıştıklarını söylediler. Buna rağmen, hem bakıcıların hem de öğretmenlerin yapacağı bir grev 1.000’den fazla okulun kapatılmasını gerektireceğinden, son günlerde ebeveynleri çocuk bakımına başlamaya çağırıyorlar.

Grev, aileleri kapışmaya zorladı ve birçok ebeveynin Covid-19 salgını nedeniyle okulların uzun süre kapalı kalmasıyla ilgili hayal kırıklıklarını yeniden alevlendirdi. Bazı ebeveynler evden çalışarak çocuklarını destekleyebilir, ancak birçoğunun ev dışında bir işyerinde bulunmalarını gerektiren işleri vardır.

İşçi örgütlenmesi ve sendikal hareketler

İşte grev hakkında bildiklerimiz.

65.000 kadar çalışan işini bırakacak.


Anlaşmazlık, Los Angeles Unified için otobüs şoförleri, kafeterya çalışanları, özel eğitim öğretmenleri ve bahçıvanlar gibi çeşitli öğretmenlik dışı işlerde çalışan kişileri temsil eden Uluslararası Hizmet Çalışanları Birliği’nin Yerel 99’unu ilgilendiriyor. Sendika Pazartesi öğleden sonra üyelerinin Salı, Çarşamba ve Perşembe olmak üzere üç gün süreyle greve gideceğini duyurdu.

Öğretmenleri ve diğer bazı ilçe çalışanlarını temsil eden United Teachers Los Angeles, endüstriyel eylemin bir tarafı değil, ancak üyelerinin Local 99’un grev sıralarını aşmayacağını söyledi.


Bir yılı aşkın bir süre önce başkomiser olan Bay Carvalho’ya göre, grev, bölgenin en büyük iki sendikasının ilk ortak grevi olacak.

Grev üç gün ile sınırlıdır.


Yerel 99, ücretler ve çalışma koşulları konusunda genel bir grev çağrısı yapmak yerine, özellikle okul bölgesinin haksız pazarlık taktiklerini protesto etmek için bu hafta sınırlı grev çağrısı yaptığını söyledi. Yasaya göre sendika, bu tür grevlerin ayrılan işçiler için korumalar içerdiğini ancak belirli bir süre sınırı olması ve süresiz olmaması gerektiğini söylüyor.

Los Angeles Unified Cuma günü, sendikanın aslında pazarlık taktiklerini değil maaşları protesto ettiğini ve ekonomik meseleler üzerine greve gitmeden önce gerekli tüm müzakere adımlarını tüketmediğini savunarak eyaleti planlanan grevi engellemeye çağırdı.

Bir devlet kurumu hafta sonu greve karşı tedbir kararı vermeyeceğini söyledi.

Şimdiye kadar, her ikisi de Demokrat olan Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass ve California Valisi Gavin Newsom, anlaşmazlıkta önemli bir rol oynamadı. Bazı şehirlerin aksine, Los Angeles belediye başkanı, bağımsız olarak seçilmiş bir yönetim kurulu tarafından yönetilen okul bölgesini kontrol etmez.

Bay Newsom’un sözcüsü Anthony York, Bay Newsom’un Bayan Bass ile grevi tartıştığını ve sendika ve bölgeden haberler aldığını söyledi. Ancak Bay York, valinin müzakerelere dahil olmak için acil bir planı olmadığını söyledi.

Ödeme söz konusu olduğunda sendika ve bölge birbirinden çok uzak.


Local 99 ile Los Angeles Unified arasındaki sözleşme müzakereleri Nisan 2022’de başladı ve Local 99 Aralık ayında sendikanın müzakerelerin çıkmaza girdiğini söylediğini söyledi. Üyeleri ezici bir çoğunlukla Şubat ayında bir greve izin vermek için oy kullandı.

Local 99 yönetici direktörü Max Arias yaptığı açıklamada, üyeleri “grevin bir zayiat olacağını biliyor, ancak okul bölgesi işçileri bu önlemleri almaya çağırdı” dedi.

Sendika genel olarak yüzde 30’luk bir artış hedefliyor; en düşük ücretli çalışanlar için saatte 2 dolarlık ek artış; ve diğer ücret artışları. Yerel 99, çalışanlarının yılda ortalama 25.000 dolar kazandığını söyledi. Bölge, sayının hem yarı zamanlı hem de tam zamanlı çalışanları içerdiğini bildirdi.

Müfettiş Bay Carvalho tarafından Pazartesi günü geç saatlerde düzenlenen bir basın toplantısında açıklanan bölgeden bir karşı teklif, tekrar eden yüzde 23’lük bir artış ve yüzde 3’lük bir nakit ikramiyeyi içeriyordu.

Bay Arias, sendikanın yüzde 30’luk bir ücret artışı ve en düşük ücretli işçiler için saatte 2 dolar daha verilmesi yönündeki çağrısında kararlı olduğunu söyledi.


Pazartesi günü bölgeyle ilgili bir röportajda “Bizi görmezden geldiler” dedi.

Öğretmenler sendikası da ilçe ile sözleşme görüşmeleri yapıyor ancak bu hafta Yerel 99 gözcülerine saygı duyacağını söylemek dışında kendi başına bir grev çağrısı yapmadı. Bölgenin öğretmenlere yönelik son önerisi, bu öğretim yılı için yüzde 5, gelecek yıl yüzde 6 ve 2024-25 öğretim yılı için yüzde 3’lük bir artış öngörüyor. Ekim 2022’de öğretmenler sendikası yüzde 20 maaş zammı çağrısında bulundu.

Eğitim grevleri giderek yaygınlaşıyor.


2019’da LA Unified öğretmenler sendikası 30 yıl sonra ilk kez greve gitti. Okul kampüsleri açık kaldı, ancak öğrenci katılımı düşüktü.

O sırada Los Angeles belediye başkanı olan bir Demokrat olan Eric Garcetti, grevi sona erdirmek için bir anlaşmaya aracılık etmek için devreye girdi.

O yılın ilerleyen saatlerinde öğretmenler Oakland’da bir hafta ve Sacramento’da bir günlüğüne greve gitti. Öğretmenler ve personel 2022’de Sacramento’dan ayrıldı ve sekiz gün sonra yöneticilerle maaş artışları ve yan haklar konusunda bir anlaşmaya vardı.

Sonbaharda Kaliforniya Üniversitesi’nde çoğu öğrenci olan 48.000 sendikalı işçi yaklaşık altı hafta iş bıraktı. Başlangıç ücretlerinde önemli artışlar, deneyimli işçiler için daha yüksek ücret skalaları ve özellikle pahalı Kaliforniya şehirlerinde çalışanlar için ekstra ücret sağladılar.


UCLA Çalışma Merkezi müdürü Kent Wong’a göre, özellikle öğretmenler ve eğitim çalışanları tarafından yapılan grevler, düşük ücretler, kötü çalışma koşulları ve artan gelir eşitsizliğinden kaynaklanan yaygın işçi hayal kırıklığını yansıtarak son altı yılda giderek yaygınlaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nde örgütlü emeğe yönelik halk desteği 50 yılın en yüksek seviyesinde.

Ayrıca, ülke son zamanlarda 1980’lerden bu yana en yüksek enflasyon oranlarını yaşadı. Ve eğitim çalışanları, bazı özel sektör çalışanlarının daha yüksek ücretler için başarılı bir şekilde müzakere ederken, işverenler kalifiye personeli işe almak ve elde tutmak için mücadele ederken gördüler.

Bay Wong, “Çalışan insanlar arasında, bunun onlar için çalışmadığına dair muazzam bir memnuniyetsizlik var” dedi. “İşçi örgütlenmesindeki artış ve işçi grevlerindeki artış, kesinlikle zamanın bir işaretidir.”

İlçe ve okul çocuklarının aileleri kapatmaya hazırlanıyor.


Bölge yetkilileri geçen hafta bazı okulların grev sırasında sabah 8’den akşam 6’ya kadar çocuk bakımı sunacağını duyurdu. On sekiz Los Angeles County rekreasyon merkezi, çocukların okul tatilinde sabah 8:30’dan akşam 5:30’a kadar kullanması için ücretsiz oyunlar, açık spor salonları ve bilgisayar laboratuvarları sunacak.

Çocuklara bakmanın yanı sıra, çocuklar için doğru beslenme önemli bir husustur. Bölge, gelirleri ne olursa olsun tüm öğrencilere ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği sağlar ve birçok çocuk okul haftasında bu öğünlere bağlıdır. Los Angeles Bölgesi’ne kayıtlı öğrencilerin çoğu, düşük gelirli ailelerden gelmektedir.