Kuzey Kore’den Japonya’ya tehdit: Yanlış seçim yaptıklarını öğrenecekler

pandomim

New member
Japonya’nın geçtiğimiz günlerde revize ettiği ulusal güvenlik stratejisine Kuzey Kore’den sert reaksiyon geldi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Tokyo’nun öteki ülkelere karşı önleyici hücum yeteneklerini aktif bir biçimde ortaya koyan yeni bir güvenlik stratejisi benimseyerek Kore Yarımadası’nda ve Doğu Asya bölgesinde `ciddi bir güvenlik krizine niye olduğu` tez edildi.

Japonya’nın yeni siyaseti niçiniyle bölgedeki güvenlik ortamının temelden değiştiği savunularak, “Karmaşık bölgesel güvenlik ortamı karşısında temel haklarımızı korumak için yavuz ve kararlı askeri tedbirler alma hakkımız olduğunu bir kere daha hatırlatıyoruz” sözleri kullanıldı.

DETAY VERİLMEDİ

“Japonya’nın yanlış ve epey tehlikeli bir seçim yaptığını yakında ürpererek öğreneceği” tabir edilen açıklamada, ne üzere askeri tedbirler alınacağına dair ayrıntı ise paylaşılmadı.

Kuzey Kore idaresinin son açıklama ile “yeni balistik füze denemelerini” işaret ettiği tarafında yorumlar yapıldı.

Savunma stratejisini revize etmişti Japonya’da hükümet giderek güçlü hale gelen güvenlik ortamı karşısında güvenlik stratejisi ile ilgili 3 belgeyi revize etmiş, bu kapsamda ülkenin akınları caydırmak gayesiyle bir diğer ülkenin topraklarına direkt karşı saldırıyı mümkün kılan askeri yetenekler edinebileceği kamuoyuna yansımıştı.

Ayrıca 2027 itibariyle yıllık savunma bütçesinin, gayri safi hasılanın yüzde 2’sine tekabül edecek biçimde artırılacağı bildirilmişti.