KOBİ’ler ihracatı güçlendirme peşinde: 100 bin işletme 100 milyar dolar satış gerçekleştirdi

Ethereum

New member
Küresel kriz ortamında kuvvetli üretim altyapısı ve jeopolitik pozisyon avantajıyla ticarette öne çıkan Türkiye, ihracatını süratle geliştiriyor. 250 milyar dolarlık ihracat maksadını tutturan Türkiye’nin yurt dışı satışlarında KOBİ’ler kıymetli rol oynuyor. İhracat sürecinde firmalara yönelik artan teşvikler ve devreye alınan e-ihracat platformu, işletmelerin, kısa müddette mamüllerini küresel pazara ulaştırmasının önünü açtı.

TÜRK ESERİ 228 ÜLKEYE ULAŞIYOR

Şu anda 228 ülke ve bölgeye ihracat yapan ve dünya ihracatından aldığı hissesi yüzde 1’in üzerine çıkaran Türkiye’nin ihracatında KOBİ’ler değerli kelam sahibi pozisyonuna geldi.

5 yıl öncesinde yaklaşık 60 bin KOBİ ihracat yaparken, günümüzde bu sayı 100 bin bandına kadar çıktı. Yurt dışına 100 milyar dolara yakın satış yapan KOBİ’lerin ihracat pastasındaki hissesi ise yüzde 40’lara kadar yükseldi.

TÜRKİYE YÜZYILI’NDA İŞLETMELERE TAM DESTEK

Türkiye Yüzyılı’nda KOBİ’lerin ihracattan aldığı hissesi daha da üst çekmesi bekleniyor. Hem KOSGEB öncülüğünde sunulan devlet takviyeleri birebir vakitte özel kesim tarafınca sağlanan teşviklerle bir arada KOBİ’lerin önceliğinin önümüzdeki yıl da ihracat olacağı öngörülüyor. Şu anda ihracat gerçekleştiren firmalar yurt haricinde Türk üretim gücünü ispatlar nitelikte işlere imza atarak bir yandan mevcut pazarlardaki ticaretini geliştirirken bir yandan da farklı coğrafyalarda da uzunluk göstermeye başlıyor. Bunun yanı sıra ihracata her yıl yeni işletmeler katılıyor.



E-ticaretle dünya pazarına açıldılar

KOBİ’lerin ihracat sayılarını süratli artırmasında e-ticaret alanındaki gelişim büyük rol oynuyor. Bilhassa salgın sürecinde tartı kazanan e-ticaret kanalları yardımıyla firmalar, mamüllerini yurt dışına sunarak ihracata adım attı. Global e-ticaretim toplam ticaret ortasındaki hissesinin bu yılın sonunda yüzde 22’ye ulaşacağı öngörülüyor. Şu anda 3,3 trilyon dolar hacme ulaşan global e-ticaretin, 2026’da 5,4 trilyon dolara kadar yükselebileceği belirtiliyor.