İran'da öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye kimdi?

Ethereum

New member
İsmail Haniyeh evli ve beş çocuk babasıydı.


Filistinli militan grup, Hamas lideri İsmail Heniye'nin 31 Temmuz'da İran'ın Tahran kentinde suikasta kurban gittiğini söyledi. İran devlet medyasına göre Haniyeh ve korumalarından biri kaldıkları binaya düzenlenen saldırıda öldürüldü.

İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), Haniyeh'in olay sırasında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian'ın göreve başlama törenine katılmak üzere Tahran'da olduğunu söyledi.

Hamas, saldırıyı kınayan bir bildiri yayınladı ve Haniyeh'in “Tahran'daki ikametgahına yapılan hain Siyonist saldırıda” öldürüldüğünü söyledi. Bu iddia İranlı yetkililer tarafından doğrulanmadı.

İşte Hamas lideriyle ilgili bazı gerçekler:

1. İsmail Haniyeh, 29 Ocak 1962'de Gazze Şeridi'nin Gazze Şehri'ndeki Şati mülteci kampında doğdu. Filistinli mültecilerden oluşan ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında bugünkü İsrail şehri Aşkelon yakınlarındaki evlerinden kaçtı. Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap edebiyatı okudu ve 1987'de mezun oldu.

2. Haniyeh'nin siyasete katılımı 1980'lerde İslam Üniversitesi'nde öğrenci lideri olarak başladı. 1987'de Hamas'ın kuruluşunda kilit isimlerden biriydi ve Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in yakın danışmanı oldu. Yasin'in 2004 yılında öldürülmesinin ardından Haniyeh, Hamas'ın siyasi ofisinin başkan yardımcısı oldu. 2017'de Halid Meşal'in yerine Hamas'ın siyasi lideri oldu.

3. 1988'de, İsrail işgaline karşı 1987'de başlayan ve 1993'e kadar süren kitlesel bir ayaklanma olan Birinci İntifada'ya katıldığı için İsrail yetkilileri tarafından tutuklandı. Altı ay hapiste kaldı ve 1989'da tekrar tutuklandı. 1992'de diğer 400 İslamcıyla birlikte Güney Lübnan'a sınır dışı edildi.

4. Haniyeh, 2006 yılında Filistin Yönetimi Başbakanı oldu ve 2007 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Bu süre zarfında Hamas, 2006 Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde şaşırtıcı bir çoğunluk elde etti. Ancak rakip El Fetih'le yaşanan iç çatışmalar, hükümetin dağılmasına ve Gazze Şeridi'nde Haniyeh'in 2007'den 2014'e kadar liderliğini yaptığı Hamas liderliğinde bağımsız bir hükümetin kurulmasına yol açtı.

5. İsmail Haniye evliydi ve beş çocuğu vardı. Üç oğlu Hazem, Amir ve Muhammed, 10 Nisan 2024'te İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında öldürülmüştü.

1.195 kişinin ölümüne yol açan 7 Ekim saldırısının ardından İsrail, İsmail Haniye'yi öldürme ve Hamas'ı yok etme sözü vermişti. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, o tarihten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı 39.400 kişinin ölümüne ve 90.923 kişinin yaralanmasına neden oldu.