İlköğretim öğretmenlerinin sahip olması gereken özellikler şunlardır:
- Öğrenmeyi teşvik etme: İlköğretim öğrencileri, okul yaşamına yeni başlamış ve hala çok şey öğrenmeye açık olan çocuklardır. Bu nedenle, ilköğretim öğretmenleri öğrenmeyi teşvik eden bir tutum ve yaklaşım sergilemelidir.
- Düzenli ve düzenleyici olma: İlköğretim öğrencileri, düzenli bir ortamda daha rahat ve dikkatli öğrenirler. Bu nedenle, ilköğretim öğretmenleri düzenli bir program ve ders planı oluşturmalı ve sınıfı düzenli bir şekilde yönetmelidir.
- Öğrenme ortamını yaratma: İlköğretim öğrencileri, öğrendikleri şeyleri daha iyi anlamaya ve unutmaya daha az eğilimlidirler. Bu nedenle, ilköğretim öğretmenleri öğrenme ortamını yaratan etkinlikler düzenlemeli ve öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirmeye çalışmalıdır.
- İletişim kurma: İlköğretim öğrencileri, sık sık soru sormaya ve bilgi almaya açıktır. Bu nedenle, ilköğretim öğretmenleri öğrencilerin sorularına cevap vermeyi ve onlarla iletişim kurmayı önemsemelidir.
- Öğrencileri anlama: İlköğretim öğrencileri, farklı zekâ düzeylerine, öğrenme stillerine ve ihtiyaçlara sahiptir. Bu nedenle, ilköğretim öğretmenleri öğrencilerinin ihtiyaçlarını anlamaya ve onları bu ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirmeye çalışmalıdır.