Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den TBMM’de enflasyon bildirisi: Her ay düşüş nazaranceğiz

Ethereum

New member
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati TBMM’deki bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şu biçimde:

İstihdamı artırmak bizler için hayati kıymettedir. Çabalarımızın meyvesini aldığımızı görüyoruz. Birinci on ayda istihdam artışı 1 milyon 227 bin kişi olmuştur. Ekim prestijiyle istihdam 31,2 milyon düzeyiyle tarihi dorukları görmüştür.

Yüksek enflasyon niçiniyle para siyasetleri sıkılaşırken, finansman maliyetleri artmış ve resesyon beklentileri güçlenmiştir. bu biçimdece, 2022’de global büyümenin yüzde 3,2’ye gerilemesi öngörülüyor.

Üretim ve istihdam kapasitesini artıran Türkiye, 2021 yılında yüzde 11,4 ile G20 ülkeleri içinde en süratli büyüyen ülke olmuştur. Ülkemiz bu kuvvetli performansını 2022 yılında da sürdürmüş; birinci üç çeyrekte yüzde 6,2 ile dünya ortalamasının çok üzerinde büyümüştür.

Yüksek enflasyonun sebep olduğu tüm problemlerin farkındayız ve enflasyonla çabayı en kıymetli önceliğimiz olarak görüyoruz. Enflasyon bugün istisnasız tüm ülkelerin en önemli sorunu. Emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve arz kısıtları tüm dünyada yüksek enflasyona niye oldu. Bu süreçte ülkemizde de enflasyon görünümünde bariz bir bozulma yaşadık.

“HER AY DÜŞÜŞLER OLACAK”

Yıllık enflasyon, Kasım ayındaki doruğundan gerilemeye başlamıştır. Kur Muhafazalı Mevduat ve Katılma Hesapları ve başka politikalarımız yardımıyla Türk Lirasında sağladığımız istikrarlı seyir bu kararın alınmasında tesirli olmuştur. Önümüzdeki devirde, global emtia fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve beklentilerde görülecek iyileşmelerle birlikte gerek tüketici gerek üretici enflasyonunda düşüşler devam edecektir. Her ay bu düşüşler gerçekleşecektir.