görüş | Yepyeni bir yaşam biçimi

senbilirsin

New member
Emanuel Adjekum, 1980’lerin sonunda Bronx’ta büyüdü ve görülecek yerler veya gidilecek yerler konusunda hiçbir zaman eksiklik hissetmedi. Şehrin seslerini severdi, top oynardı ve birbiriyle ilgilenen, blok partiler için bir araya gelen ve Six Flags Great Adventure’a geziler düzenleyen komşular arasındaydı. Doğayı daha fazla sevmeyi hayal edemiyordu.

Daha sonra 1990’da 7 yaşındayken yazı New York, Prattsburgh’da Fresh Air Fund aracılığıyla ev sahibi bir aileyle yaşayarak geçirdi. Annesi, farklı bir doğayı deneyimlemesi gerektiğini hissetti. Geniş tarım arazileri ve engebeli tepeleriyle Finger Lakes’i çevreleyen sakin kırsal kesimde yaşam ilk başta rahatsız ediciydi.

Adjekum, “Sadece cırcır böceklerini duyduğum için uyuyamadım” dedi.

Ev sahibi ailesi, dikkat çekme korkusunu gidererek, kendisini taşra yaşamına kaptırmasına yardımcı oldu. Ev sahibi erkek kardeşi ve ev sahibi babası ona balık tutmayı ve avlanmayı öğretti – bu ona yabancı faaliyetlerdi. Hassasiyet ve çevreyi anlama ihtiyacıyla avcılık, kişinin yalnızca ev sahibi aileyle bağ kurma zamanı değil, aynı zamanda bağımsızlık ve sorumluluk uygulama zamanıydı. “Öz disiplin onun için çok önemliydi” dedi.

Bunlar artık gurur duyduğu becerilerdir ve tarlaların ve dolaşılacak alanın durgunluğu bir rahatlık haline gelmiştir. Six Flags’teki maceralarından ne kadar zevk alsa da, var olmanın başka yolları olduğunu da fark etti. Şehir trafiğinde gezinmek zorunda kalmadan doğanın tadını çıkarabildi. Kuzeyde ne kadar çok zaman geçirirse korkuları azaldı ve ne kadar stres barındırdığını ve normal karşıladığını fark etmeye başladı.


Fonun Dost Kasabalar programı iki hafta sürdü ve üçüncü yılından sonra bütün yaz kalmaya karar verdi. Gençken saman balyalarını yığma işine girdi ve işi bitirmek için ellerini kullanmanın zevkini öğrendi. Bu hedef için çabalamak ona “yaşam psikolojisini” öğretti, dedi Sayın Adjekum.

Ayrıca topluluğun diğer üyeleriyle de temas kurdu. Prattsburgh’daki kız arkadaşının annesi, bazı çocuklar çok misafirperver olmadığında onun için ayağa kalktığını söyledi. O ve topluluktaki diğerleri, onun büyümesi ve eğitimi konusunda o kadar destekleyiciydi ki, sonunda Prattsburgh’da liseye gitmek için ev sahibi ailesinin yanına taşındı. Annesi, taşrada mümkün olan en iyi kaynaklara erişebileceğine inanıyordu. Kendisinden bir yaş büyük ev sahibi erkek kardeşi ile okulun basketbol ve beyzbol takımlarında oynadı. Adjekum, “Fıstık ezmesi ve jöle gibiydik” dedi.

Hareket, hayatının akışını sonsuza dek değiştirdi. Liseden mezun olduktan sonra devlet üniversitesine gitti, lisans derecesini aldı ve medya prodüksiyonu ve ardından işe alım alanında bir kariyere başladı. Şimdi 40 yaşında olan Adjekum, ev sahibi ailesi ve “taşradaki kardeşi” ile iletişim halinde olduğunu söyledi. Ev sahibi babası hastalanınca kısa süre önce Prattsburgh’a döndü.

Oğlu şimdi, Bay Adjekum’un Prattsburgh’a ilk geldiğinde olduğu yaşta ve onu kucaklayan topluluktan öğrendiği saygı ve kabullenme derslerini çocuğuna aşılıyor. Oğlunun mümkün olduğu kadar çok yaşam ve öğrenme fırsatı deneyimlemek için aynı fırsatlara sahip olmasını ve daha geniş bir dünya görüşüne sahip olmasını istiyor. “Var olduğunu bile bilmediğim birçok kapıyı açtı” dedi. “Bir mağazada olmak gibi ve her şeyin o kapının arkasında olduğunu bilmiyorsun bile.”

Fresh Air Fund, çeşitli programları aracılığıyla düşük gelirli ailelerden yaklaşık 3.000 New York City çocuğuna ulaşmayı hedefliyor. 3.047$’lık bağış, bir katılımcıya aile yanında konaklama sağlayacak ve 2.866$’lık bir katılımcı, iki haftalık bir oturum için kampa gönderilecek. Fon, bu yıl yaklaşık 12 milyon dolar toplamayı umuyor.


Vergiden düşülebilir katkılar Fresh Air Fund, 633 Third Avenue, 14th Floor, New York, NY, 10017 adresine gönderilebilir. Ev sahibi olmak isteyen aileler ve çocuklarını kayıt ettirmek isteyen veliler (800) 367-0003 numaralı telefondan Temiz Hava Fonu’nu arayabilir veya www.freshair.org adresini ziyaret edebilirler.