Filistin yanlısı protestolara müdahale eden üniversiteler dışarıdakiler hakkında soru işaretlerine yol açıyor

senbilirsin

New member
Filistin yanlısı gösteriler ve kampüs kamplarıyla baş döndürücü bir dizi çatışmanın ortasında, hafta sonu protestoculara baskı yapan okullar eylemleri için farklı gerekçeler sunarken, diğerleri eylemsizlikleriyle karışık sinyaller gönderdi.

Bunun arkasında ülke çapındaki üniversite liderlerinin karşı karşıya olduğu temel soru vardı: Bir gösteri ne zaman çizgiyi aşar?

Üniversiteler, kampların temizlenmesi ve öğrencilerin tutuklanmasının nedeni olarak mülklere verilen zararları, dış provokatörleri, Yahudi karşıtı açıklamaları veya uyarıların dikkate alınmamasını gösterdi. Öğrenci grupları bu iddiaların çoğuna şiddetle karşı çıktı veya bunları sorguladı.

Boston'daki Northeastern Üniversitesi, St. Louis'deki Washington Üniversitesi, Bloomington Indiana Üniversitesi ve Arizona Eyalet Üniversitesi Cumartesi günü gösterilere polis konuşlandırdı ve bunun sonucunda 200'den fazla kişi tutuklandı. Aralarında Columbia, Penn, Harvard ve Cornell'in de bulunduğu diğer okullarda, liderlerin protestocular için olası sonuçlar konusunda uyardığı ancak bunları henüz uygulamaya koymadığı Pazar günü buz gibi bir gerginlik yaşandı.


Pazar günü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Pensilvanya Üniversitesi ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde de karşı protestolar düzenlendi; burada göstericiler arasında bazı fiziksel çatışmalar yaşandı ancak ciddi bir şiddet olayı bildirilmedi.

Kampüs polis memurlarının 100 kişiyi tutuklamasından bir gün sonra, Pazar günü Washington Üniversitesi'nde sükunet hakim oldu. Yöneticiler, bir grubun kampüsün doğu ucunda kamp kurmaya başlayarak üniversite politikasını ihlal ettiğini söyledi. Sorumlular, polis memurlarının “tekrarlanan talepler üzerine” ülkeyi terk etmeyi reddeden kişileri tutukladığını yazdı.

“Toplumumuzdaki insanların öğrenme ve çalışma yeteneklerine hiç kimsenin müdahale etme hakkı yoktur” dediler.

New York polisinin Columbia'daki bir kampı temizlediği 18 Nisan'dan bu yana 800'den fazla kişi tutuklandı.

Cumartesi günü erken saatlerde 102 protestocunun tutuklandığı Northeastern'de bir üniversite sözcüsü, gösteriye “profesyonel organizatörler tarafından sızıldığını” ve birisinin “ağır Yahudi karşıtı hakaretler” kullandığını söyledi. Protestocular her iki iddiayı da reddetti.


Pek çok okul yöneticisi, iddialarını destekleyecek çok az kanıt olmasına rağmen, kendi kolejleri dışındaki kişilerin çatışmaları körüklediğinde ısrar etti. Çoğu durumda protestocu grupların çoğunluğu öğrenciler ve üniversite çalışanlarından oluşuyordu ancak Cumartesi günü Washington Üniversitesi'nde dikkate değer bir istisna vardı. Üniversiteden Pazar günü yapılan açıklamada, tutuklanan 100 kişiden yalnızca 23'ünün öğrenci ve dördünün çalışan olduğu belirtildi.

Arizona Eyalet yetkilileri, Cuma günü tutuklanan 72 protestocu arasında 15 öğrencinin bulunduğunu ancak kaçının personel veya öğretim üyesi olduğu belirsiz olduğunu söyledi.

Ancak diğer üniversitelerde dışarıdan gelenlerin etkisi net değildi.

Pazar günü Penn'de, Filistin yanlısı kamptan sadece birkaç yüz metre uzakta İsrail yanlısı bir gösteriye yaklaşık 200 kişi katıldı. İsrail yanlısı mitingde konuşan genç Noah Rubin, Filistin yanlısı protestocuların hepsinin Penn öğrencisi olmadığını söyledi.

“Philadelphia'da şiddet geçmişi olan çok sayıda kişiyi belgeledik” dedi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Kampın bir sözcüsü, Bay Rubin'in iddiasına ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.


Bazı okullar dışarıdan gelenlerin etkisini sınırlamaya çalıştı. Örneğin Harvard, erişimi yalnızca üniversite kimlik kartı gösterenlerle sınırlamaya çalıştı. Kuzeydoğu'da polis memurları, Cumartesi günkü kampüs tutuklamalarından önceki hafta başında protestoculardan öğrenci kimliklerini istemişti. Bazı protestocular bunları gösterdi, bazıları ise reddetti. Kapılarını kapatan Columbia'da diğer taraftaki protestocular, çok sayıda Yahudi karşıtı sloganlar atarak ve öğrencileri tehdit ederek kaos hissini daha da artırdı.


Protestocular Cuma günü Fredricksburg, Virginia'daki Mary Washington Üniversitesi'nde bir kamp kurdular, ancak gösteri halka açıldıktan sonra üniversite yetkilileri güvenlik kaygılarını öne sürerek organizatörlerden çadırlarını kaldırmalarını istedi ve bunu akşam erken saatlerde yaptılar. . Üniversite rektörü Troy D. Paino, Pazar günü yaptığı açıklamada, barışçıl protestonun “dış etkinin” kampı yeniden genişletmeye çalıştığı Cumartesi gününe kadar devam ettiğini söyledi.

Üniversiteye göre, cumartesi öğleden sonra çadırlar tekrar kurulduğunda organizatörlerden ayrılmaları istendi. Daha sonra aralarında dokuz öğrencinin de bulunduğu on iki protestocu tutuklandı.

Ancak bazı okulların yöneticileri toplum dışından gelen protestocuları işaret etmeye çalışırken, tutuklananlar çoğunlukla kendi öğrencileri oluyor. Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde Perşembe günü tutuklanan en az 28 kişiden 20'sinin okulla bağlantısı vardı, ancak yetkililer daha önce kampta yer alan hiç kimsenin üniversiteyle bağlantısı olmadığı konusunda ısrar etmişti.

Emory Başkanı Gregory L. Fenves Pazar günü yaptığı açıklamada, Cumartesi günü yapılan barışçıl protestonun, bazı kişilerin bir binanın dış duvarlarına sprey boyayla “nefret dolu mesajlar” yazmaları ve diğer yapılara zarar vermeleri nedeniyle bozulduğunu söyledi.


“Emory, kendilerini barışçıl bir şekilde ifade etmek isteyen bireyler ile kampüsümüzü anlaşmazlığı teşvik etmek için bir platform olarak kullanmak isteyenler arasındaki uçurumu kapatıyor” dedi Dr. Fenves, bu tür olayların “reddedilmesi ve kınanması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Yüksek profilli çatışmalar, protestoların bu yılın başlarında dağıtıldığı kampüsler de dahil olmak üzere başka gösterilere de yol açtı.

Önceki kampın Şubat ayında yıkıldığı Stanford'da protestocular Perşembe günü ikinci bir kamp kurdu. Yönetim Cuma günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 60 öğrenciye “üniversite politikalarını ihlal eden davranışlardan kaçınmamanın” disiplin cezasına ve hatta tutuklanmaya yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan mektuplar gönderdiğini söyledi.

Ancak yakınında bir kamp bulunan en az bir kampüs olan Pittsburgh Üniversitesi'nde, Pazar günkü mezuniyet töreni planlandığı gibi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi.

Ancak protestocular daha sonra kampüsün yakınında yürüdü. Üniversitenin Öğrenme Katedrali binasının çimenliğine girmeye çalıştıklarında bir dizi polis memuru tarafından durduruldular. Bir üniversite yetkilisine göre 100'den fazla protestocu saatlerce orada kaldı ve ikisi kampüs polisi tarafından tutuklandı.

Anna Betts, Patrick Cooley, Colby Edmonds, Jenna Fisher, Jon Engel, Bernard Mokam, Briana Scalia Ve Mark Abramson Raporlama.