Doğal gaz ithalatımız yüzde 10-12 düşer: Güç açığını yenilenebilir kaynaklarla azaltıyoruz

Ethereum

New member
Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik üretiminde yenilenebilir gücün hissesinin bu yıl daha yüksek olduğunu belirterek, “Hem mevsimsel şartlar var birebir vakitte elektrik üretiminde yenilenebilir gücün hissesi bu yıl daha uygun. Geçen yıl kurak geçmişti. Onu mecburen gazla telafi ettik. Bu yıl doğal gaz tüketimi geçen yıla bakılırsa yüzde 10-12 daha az olur” diye konuştu. Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) datalarına nazaran, Türkiye’nin geçen yıl doğal gaz tüketimi 59,8 milyar metreküp oldu. Bu tüketimin yaklaşık 21 milyar metreküpü elektrik üretmek hedefiyle çevrim santralleri tarafınca yapıldı.

Yenilenebilir güç kaynaklarının üretimden aldığı hissenin artışıyla tüketimde gerçekleşmesi beklenen yüzde 10-12 içindeki düşüş, yaklaşık 7 milyar metreküpe denk geliyor. Bu sayede elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz ölçüsünün 15 milyar metreküpün altına düşmesi bekleniyor. BOTAŞ’ın toptan satış tarifesi baz alındığında ise tüketimde yaşanacak 7 milyar metreküplük düşüş yaklaşık 16 milyar liranın cepte kalması manasına geliyor.

TÜKETİM 7 MİLYAR METREKÜP AZALIYOR

Son senelerda yenilenebilir güç kaynaklarına yönelik yatırımlarını hızlandıran Türkiye’nin global güç krizi ortamında yıllık doğal gaz tüketimini 50 milyar metreküp düzeyine çekmesi güç ithalatının da kıymetli oranda azalması manasına geliyor. Tüketimin azalması ötürüsıyla ithalatta yaşanacak yaklaşık 7 milyar metreküplük düşüş ise Türkiye’nin ithal doğal gaz güç faturasının onda bir oranında azalması manasına geliyor.

DEPOLAR KRİTİK ÖNEMDE

Önceki günkü Kabine Toplantısı daha sonrasında konuşan Bakan Dönmez, güçte öteki mevzu başlıklarına da değindi. Türk Akım’da tam kapasiteye yakın çalışıldığını belirten Dönmez, kontrat kapasitesi ile boru kapasitesi içinde hayli fark olmadığını söylemiş oldu. Dönmez, doğal gaz depolarının daima kullanılacağı kanısının yanlış olduğuna dikkati çekerek, “Depolar boru gazının karşılayamadığı muhtaçlığı karşılamak için oluşturuldu. Kaynaklardan birinde sorun olabilir, geçen sene olduğu üzere. Onları dikkate aldığımızda depolar kritik” sözlerini kullandı.


SAROS FSRU OCAK’TA HAZIR

Türkiye’nin LNG kaynaklarına yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Saros Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) ocakta devreye alınacağını lisana getiren Fatih Dönmez, Umman ile LNG alımı konusunda da müzakerelerin devam ettiğini ve olumlu olduğunu kaydetti.