Büyük hasat devam ediyor: Mısır üretiminin yüzde 30’unu karşılıyor

Ethereum

New member
Konya’da verimli geçen hububat döneminde 2,5 milyon ton buğday üretildi. Hububat dönemin akabinde danelik mısır hasadı da devam ediyor.

Türkiye genelindeki mısır üretiminin yüzde 30’u ise Konya Ovası’ndan karşılanıyor. Tahıl ambarı Konya Ovasında hububat üretiminin akabinde mısır üretiminde de randımanın yüksek olduğunun aktaran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Lideri Burak Kırkgöz, “İklimsel niçinlerden dolayı mısır hasadı bu tarihlere kadar kaldı. Olağanda 11’inci ayda biten mısır hasadı, yağışların geç olmasından yahut olmamasından kaynaklı olarak 12’inci aylara kadar devam etmekte. Mısıra genel manada baktığımız vakit Türkiye’de ekilen mısır yaklaşık 6 milyon 750 bin dekar alanda mısır üretimi yapılıyor. Bunun 1 milyon 750 bin dekarlık bir kısmı Konya bölgesinde yapılıyor. Yaklaşık Türkiye genelindeki üretimin yüzde 30’luk kısmı Konya’da yapılıyor. Konya bilhassa mısır üretim konusunda Türkiye’de hububat üretiminin yanında mısır üretiminde de birinci sırada yer almaktadır” dedi.

“Çiftçimiz elinden gelen çabayı yaptı”

Üretim evresinde periyot dönem iklimsel niçinlerden kaynaklı randıman düşüşü olduğunu belirten Konya Şube Lideri Burak Kırkgöz, “Geçtiğimiz periyotlarda iklimsel kaynaklı verimlerimizde bir düşüş oluyordu. Bu yıl bir daha mısırlarımızın tozlaşma vakti dediğimiz püskül vaktinde havaların çok sıcak gitmesi, sıcak rüzgarların esmesinden kaynaklı mısırlarda uç boşluğu dediğimiz randımanı düşerek bir etmen meydana geldi. Şuanda hasadını yaptığımız tarlaların genelinde bir nebze olsun randıman düşüklüğü yaşanıyor. Bunun en büyük niçinlerinden bir tanesi de mısırın tozlaşma periyodundaki havaların çok sıcak gitmesinden kaynaklı. Tabi Konya bölgesindeki yer altı sularının ve yer üstü suların azalması iklimlerin kurak gitmesinden kaynaklı olarak, sulamadan yana bir badire yaşamadı çiftçimiz, elinden gelen çabayı yaptı. Gübre atma konusunda da hiç bir gübresinden kesmedi, maliyetlerin artmasından kaynaklı en büyük kaygımız buydu fakat çiftçimiz elinden geleni yaptı” sözlerini kullandı.

Hasat kademesinde en büyük sorunun nem olduğunu söz eden Kırkgöz ise, “Mısırlardaki nem sorunu, şuandaki borsadaki meblağları da etkiliyor. TMO ile görüşmemizde ve başmüdürümüzün söylemiş olduği TMO’nun yerleri hala var alıma devam ediyorlar. Bilhassa Konya merkezdeki bölge birliğinden randevu alınıp o bölgede mamüllerini teslim edebilirler. Lakin mısırlardaki nem sorununu iklimsel kaynaklı çözemediğimiz için şuan ki eser meblağlarında biraz düşüşler var. Şuanda 12’inci aya gelmemize karşın hala 18 ve 20 nem içinde mısırda çıkıyor. Normallerde bu devirlerde 15 yahut 16 oranlarına düşerdi nemler. Şuanda hala yüksek şuanda çiftçinin en büyük kasveti nem, buda gündüz havaların sıcak gecelerin epeyce soğuk olmasından kaynaklı. Gece kırağı oluşması ve bununda gündüz buharlaşma olmasıyla nem oranlarında düşüş olmuyor. Ünite alanında randımanı etkilemese de çiftçilerin mamüllerini satarken fiyatlarını yakından etkiliyor” halinde konuştu.

Karatay ilçesi Yarma Mahallesinde üretim yapan Ahmet Hüsnü Karakaya da, “Mısır hasatlarımız devam ediyor yaklaşık 1 aydır ağır bir biçimde. Hasadını yaptığımız eserlerde nem sorunu var. Nemli ile nemsiz olarak önemli bir fiyat farkı var. İklim kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bir sorun yok, verimlerimiz epeyce şükür hoş. Dekar verimimiz bin 500 ile bin 800 kilo içinde değişiyor. Çeşit ve bakım farkı illaki oluyor fakat ekim vakti bu yıl biraz fark etti. Geç ekimiz yapılan eserlerde randımanlar şuan için âlâ. İklimsel olarak bir vakit aralığı var tozlaşma devrinde sıcaklıklar biraz fazla gitti bu niçinle bitkinin uç bölgelerinden bir boşluk oluştu. Geçen dönem ile içinde kalite olarak fark var, nem olarak bu yıl biraz geç atıyor mısırlar nemlerini” diye konuştu.