Borsa hem kazandı hem kazandırdı: Halka açılan kaynak buldu

Ethereum

New member
Türkiye İktisat Modeli’ne güvenip halka açılan şirketler, hem kendi kazandı tıpkı vakitte yatırımcısına kazandırdı. Yıl başından itibaren imalat sanayiinden teknolojiye, dokumadan güce kadar 31 şirket paylarını halka arz etti. Şirketler halka arz yoluyla 13,2 milyar liralık kaynak elde etmeyi başardı. Bu sayede elde etikleri geliri yeni yatırımlara kullanarak üretime katkı veren şirketler, ayrıyeten istihdamlarını artırdı, borçlarını azalttı ve daha fazla ihracata imza attı.

HER KESİMDEN VAR

Borsa İstanbul bilgilerine bakılırsa, bu yılın birinci halka arzını şubat ayında Panelsan Çatı Cephe Sistemleri gerçekleştirdi. Bu şirketi sarısıyla Hun Yenilebelir Güç, Dap Gayrimenkul, Investco Holding, Hitit Bilgisayar, Koleksiyon Mobilya, Gezinomi Seyahat, GurSel Turizm, Smart Güneş Güç, Ensari deri, Ldr Turizm, Consus Güç, Suwen Dokuma, BMS Metal, İmaş Makine, Kimteks, Yayla Agro, Sun Dokuma, Europen Indurstry, Şeker GYO, Pardus Teşebbüs, Makim Makina, Kocer Çelik, Kiler Holding, Rubenis Dokumacılık, Koroplast Paklık, Obase Bilgisayar, Barem Ambalaj, Hidropar Teknoloji, Aztek Teknoloji ve Alfa Solar Güç takip etti.

YATIRIMCI KAZANÇTA

Bu yıl borsaya açılan şirketler kendileri kazandıkları üzere yatırımcısına da yüksek kar sağladı. Yapılan hesaplamaya göre, bu yıl ortasında halka açılan şirketlerden en çok getiri sağlayan pay Imas Makine Sanayi oldu. Şirket, 29 Nisan’da 15 liradan borsada süreç görmeye başladı. Ortadan geçen 7 ayda İmaş Makine’nin payları yüzde 926 kıymet kazanarak 154 liraya yükseldi. en çok yarar sağlayan ikinci pay ise Hidropar Teknoloji oldu. 17 Ağustos’ta 11 liradan halka arz edilen şirket payları yalnızca 3 ayda yatırımcısına yüzde 808 getiri sağladı ve 99.90 liraya çıktı. Yatırımcısına en çok yarar sağlayan 3’üncü pay ise Smart Güneş Gücü oldu. 25 Mart’ta 14 liradan borsaya gelen şirketin payları 126,20 liraya yükseldi. bu biçimdece halka açılmasının akabinde geçen 7 aylık periyotta Smart Güneş Güç payları yüzde 801 paha kazandı.



ALFA’DAN 3 GÜNDE %47

Halka açılan şirketlerin kimileri kısa vadede yatırımcısına yüksek getiri sağladı. Bunların başında Alfa Solar Güç geliyor. 17 Kasım’da borsada süreç görmeye başlayan Alfa Solar Enerji’nin payları ortadan geçen 3 günde 58,50 liradan 85,55 liraya yükseldi. bu biçimdece hisseyi alan yatırımcılar 3 günde yüzde 47’ye yakın yarar elde etti. Ağustos ayında halka açılan Aztek Teknoloji de yatırımcısına kıza vadede kazandıran paylar içinde yer aldı. 10.90 liradan borsaya gelen Aztek, ortadan geçen 3 ayda yüzde 175 getiri sağlayarak 30.06 liraya çıktı. Bu ortada, borsaya açılmanın kârlı olması öteki şirketleri de harekete geçirdi. Edinilen bilgiye bakılırsa, ortalarında Özsu Balık Üretim’in de bulunduğu yaklaşık 15 şirket daha borsaya açılmak için sırada bekliyor.

Sanica’ya 10,9 kat talep

Sanica Isı halka arzında talep toplama süreci, 15-18 Kasım tarihleri içinde tamamlandı. Hisse başına 20,03 TL’den gerçekleşen talep toplama sürecinin akabinde şirket tarafınca yapılan açıklamada Sanica Isı halka arzına, yatırımcılardan halka arz büyüklüğünün 10,9 katına denk gelen 8.7 milyar TL talep toplandığı bilgisi verildi. Yapılan açıklamada yurt içi kişisel yatırımcılardan belirlenen tahsisatın 13.7 katı, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 9.3 katı ve yurt dışı kurumsal yatırımcılardan ise belirlenen tahsisatın 3.4 katı talep geldiği bildirildi. Sonuç olarak Sanica Isı’nın 40 milyon TL nominal kıymetli hisselerinin halka arzında 166 bin 700 yatırımcıya dağıtım gerçekleştirildi. Sanica Isı, Borsa İstanbul’da 24 Kasım’da gerçekleşecek Gong Merasimiyle Yıldız Pazar’da SNICA koduyla süreç görmeye başlayacak. Sanica’nın halka açıklık oranı yüzde 29,63, halka arz büyüklüğü ise 801,2 milyon TL oldu.