AG Noorani, tanınmış anayasa uzmanı, avukat, yazar ve daha fazlası

Ethereum

New member
AG Noorani bir yazar olarak anayasa hukuku, siyaset ve tarih üzerine kitaplar yazmıştır.


Yeni Delhi:

Seçkin bir anayasa uzmanı, avukat ve yazar olan Abdul Ghafoor Noorani bugün 93 yaşında hayatını kaybetti. Cammu ve Keşmir'in tanınmış bir alimi olan onun yokluğu, birçok kişinin ölümünün yasını tuttuğu Birlik Bölgesi'nde hissediliyor.

Mumbai Devlet Hukuk Fakültesi mezunu, adalete olan sarsılmaz bağlılığı ve hukuki zekası ona övgüler kazandırdı ve Bombay Yüksek Mahkemesi'nden ülkenin en yüksek mahkemesine giden yolun açılmasına yardımcı oldu.

Noorani, mahkemede zor bir dönemde çok önemli bir rol oynadı ve tutukluluğu sırasında Şeyh Abdullah ve eski Tamil Nadu Başbakanı M. Karunanidhi dahil olmak üzere zamanın önde gelen isimlerinden bazılarını savundu.

Son günlerde, önemli Yüksek Mahkeme kararları da dahil olmak üzere hukuki konularda zeki ve keskin bir yorumcu olduğunu kanıtladı. Britanya Hindistanı'na (1930'da doğdu) ve bağımsızlık sonrası ideolojilere genel bir bakışla, hukuk sisteminin kademeli olarak yozlaşması olarak gördüğü şeyin sert bir eleştirmeniydi.

Bu görüşler The Statesman, Frontline, Economic & Political Weekly, The Hindustan Times ve The Hindu gibi bir dizi önemli yayında dile getirildi. Onun görüşleri akademisyenler ve hakimler tarafından ve hatta Yüksek Mahkeme kararlarında alıntılanmıştır. Ancak pek çok hayranın yanı sıra, görüşlerinin gerçeklerle örtüşmediğini düşünen bazı eleştirmenler de ona kazandırıldı.

Yazar olarak anayasa hukuku, siyaset ve tarih üzerine kitaplar yazmıştır. Dikkate değer eserleri arasında Keşmir Sorunu (1964), Bakanların Suistimalleri (1973), Anayasal Sorular ve Vatandaş Hakları (2006) ve RSS: Hindistan'a Bir Tehdit (2019) bulunmaktadır. Aynı zamanda Badruddin Tyabji ve Dr. Zakir Hüseyin.

“Bugün AG Noorani Sb'nin ölümünü duyduğuma üzüldüm. Noorani Sb bir edebiyatçı, başarılı bir avukat, bir akademisyen ve siyasi yorumcuydu. Hukuki konular ve Keşmir, RSS ve Anayasa gibi konularda kapsamlı yazılar yazdı.” Eski Cammu ve Keşmir başbakanı Ömer Abdullah, eski Twitter hesabı olan X'teki taziye mesajında ”Allah ona Cennet'te en yüksek makamı nasip etsin” diye yazdı.

“Alimlerin devlerinden AG Noorani vefat etti. Ondan Anayasa'dan Keşmir'e, Çin'e ve hatta iyi yemeklerin kıymetini bilme sanatına kadar çok şey öğrendim. AIMIM şefi Asaduddin Owaisi, Allah ona Maghfirah nasip etsin” diye yazdı.

“Bilgili, sert ve bilgili bir adam! #BabriMescidi #Keşmir #RSS #Haydarabad hikayesi ve katı yasal belgeler olsun, bu onun gücü! Sonsuza kadar selam #Nooranisaheb veya yakın arkadaşlarının onu tanıdığı şekliyle #Ghafoor! AG Noorani 93 yaşında öldü!” aktivist Teesta Setalvad bunu paylaştı.