Yatırımcının ilgi odağı Adana

Ethereum

New member
Pandemi daha sonrasında tedarik merkezi olan Türkiye’ye ilgi sürüyor. Hem tarım tıpkı vakitte sanayi başta olmak üzere biroldukca dalda yıldızı parlayan Adana’da yatırımcı yer bulmakta zorlanıyor. Türkiye’nin ‘Gelişme Ulusal Stratejisi’nde, Marmara-Ankara aksına alternatif olarak belirlenen Adana, üretimde süratli bir dönüşüm yaşıyor. Müstakil Endüstrici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Lideri Burhan Kavak, Adana’nın tarımdan petro-kimyaya; su mamüllerinden dokumaya birfazlaca alanda üretim atılımına hazırlandığını belirterek, “Yeni OSB’ler ve sanayi siteleri için toplamda 120 bin dekarı bulacak yeni üretim üslerinin önümüzdeki 5 yılda altyapısının tamamlanarak faaliyete geçmesi hedefleniyor ” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

Kavak, Bakü – Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın faaliyete geçmesiyle Adana’nın petrol kesiminde değerli bir yer edindiğini belirterek, “Adana, petrolün yalnızca kavşağı olmak istemiyor. Türkiye’nin cari açığına niye olan petro-kimya eserleri, Adana Kimya OSB’de üretilecek. Ceyhan Güç İhtisas Bölgesi ve etrafında yer alan limanlara komşu olacak Adana Kimya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yalnızca Adana’nın değil, Türkiye’nin en büyük üretim üslerinden biri olacak. 50 bin şahsa de istihdam sağlaması bekleniyor” diye konuştu.

Burhan Kavak

YABANCININ DA RADARINDA

OSB’ye yer tahsisi yapıldığını anlatan Kavak, şu ayrıntıları verdi: “Yakın vakitte altyapı çalışmaları başlayacak projeye şimdiden yerli ve yabancı yatırımcılar ilgi gösteriyor. Biroldukça memleketler arası kimya şirketi bölgede incelemelerde bulunuyor. Türkiye’nin bu alandaki birinci ihtisas OSB’si ‘Gebze Kimya OSB’sindeki biroldukça sanayi kuruluşu Adana Kimya OSB’de yatırım yapmayı planlıyor. Yüzde 97 oranında doluluğu yakalayan Gebze Kimya OSB için Adana Kimya OSB’nin büyümesi tek çıkış olarak görülüyor. Ortadoğu ile Avrupa’nın köprüsü pozisyonundaki Adana’da kurulacak Kimya OSB, milletlerarası havalimanı, tem otoyolu, demiryoluna yakınlığı ve limandan yaralanma kolaylığıyla dikkat çekiyor.”

BİRÇOK DALDA YENİ ÜRETİM ÜSSÜ GELİŞİYOR

Kavak, Adana’nın uzun yıllar 2 milyar dolar düzeyinde kalan ihracatında 2022’nin bir dönüm noktası olacağına dikkat çekerek, OSB’nin genişleme alanındaki emlakını kura ile tahsis ettiklerini söylemiş oldu. Pandemi sürecinin tüm ülkelere başta tarım olmak üzere tedarik zincirinin ne kadar bedelli olduğunu öğrettiğini hatırlatan Kavak, “Uygun iklimi, verimli toprağı ve su kaynaklarıyla Çukurova, tarımda kendisini liderliğe taşıyacak ataklara hazırlanıyor. Kent yanı sıra güç, kimya, dokuma üzere birfazlaca kesimde yeni üretim üssüyle gelişiyor” bilgisini verdi.

PETRO-KİMYADAKİ ATILIMLAR ÖNEMLİ

Türkiye’nin hatta dünyanın her bölgesinden yatırımcının ilgi odağı olduklarını tabir eden Kavak, “Bunda stratejik pozisyonun, son senelerda ziraî eserlere olan ilginin, katma pahası yüksek üretime dönüşün, yatırımlar için gerekli altyapı eksikliğini tamamlamış olmanın büyük hissesi var” diye konuştu. 2021’i 2 milyar dolarlık ihracatla kapatan Adana’nın bu yılın birinci 9 ayında 2.5 milyar doları geçtiğini vurgulayan Kavak, “Artık yıllık ihracatını milyon dolarlar değil milyar dolarlar artıran bir Adana var. Bu gelişme petro-kimya alanındaki atılımlarla daha da güçlenecek” dedi.

TARIM POTANSİYELİNİN EN GÜÇLÜ OLDUĞU ŞEHİR

Burhan Kavak, stratejik kesim tarımda Adana’nın var olan gücünü yeni üretim üsleriyle artıracağına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Türkiye’nin soya ve yer fıstığı üretiminin yüzde 60’ını Adana tek başına üretiyor. Bunun haricinde ülkede üretilen narenciyenin yüzde 30’u, karpuzun yüzde 35’i, mısırın yüzde 15’i, pamuk ve balın yüzde 10’u Adana’da üretiliyor. Kent bu gücünü katma bedel yükseltme çalışmalarıyla artırıyor. Son periyotta muzdan ejder meyvesine, kesme çiçekten tıbbı aromatik bitki üretimine bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşüme 7 bin dekarlık Besin İhtisas OSB, 2 bin 853 dekar Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, 6 bin 800 dekarlık Su Eserleri OSB üzere üretim üsleri takviye vermeye hazırlanıyor.”

ADANA’NIN POTANSİYELİNE İNANIYORUZ

Adana, halihazırda Türkiye’nin GSYH’sına en çok katkı sağlayan 8 kentten biri. Ziraî üretim için hizmet verecek alanların yanı sıra 13 bin 419 dekar alanıyla Ceyhan Güç İhtisas Sanayi Bölgesi, 5 bin 360 dekarla Ceyhan Karma OSB, 40 bin 621 dekarla Kimya İhtisas OSB üzere üretim üsleriyle Adana, Türkiye GSMH’sına en çok katkı sağlayacak birinci 5 kentten biri olacak. MÜSİAD Adana üyelerinin kentte yatırımlarına devam ettiğini anlatan Burhan Kavak, “Genel merkezimizin ‘2022 Yatırım Yılı’ seferberliğine Adana olarak 8 üyemiz 3.5 milyar TL yatırımla takviye verdi. Adana’nın potansiyeline inanıyoruz” dedi.