Vergide dört müjde: Enflasyon mazide bir hatıra olacak

Ethereum

New member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul Ticaret Odası 140. Yıl Özel Mükafatları programında konuştu. Merasimde ödül alacak isimleri ve kurumları tebrik eden Erdoğan, “Bugün 640 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük ve esaslı ticaret odalarından biri olma hüviyetini taşıyan bu güzide kurumumuz, ülkemizin geleceğine adanmış bir misyonla faaliyetlerini sürdürüyor. Ülkemizdeki bir epeyce kurum üzere İstanbul Ticaret Odası da merhum Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın ülkemize kazandırdığı bir pahadır. Vizyonu, ileri görüşlülüğü, dirayeti, sabrı ve maharetiyle Osmanlı’nın son devrine damgasını vuran Abdülhamit Han’ı rahmetle anmak hepimizin boynunu borcudur” dedi.

TÜRKİYE MODELİNİ ELEŞTİRENLER BİREBİR NOKTAYA GELDİ

Erdoğan’ın burada yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şu biçimde: “Türkiye iktisat modelinin maksadı ülkemizi yatırım, istihdam, cari fazla yoluyla büyütmek olmuştur. Ülkemizi uyguladığı ekonomik model niçiniyle eleştirenler bizimle tıpkı çizgiye gelmişlerdir. Türkiye artık eski Türkiye değil. yıllardır dayatılan enflasyon, faiz, kur istikrarının bir işe yaramadığı ortaya çıktı.

PUTİN YÜKSEK FAİZDEN VAZGEÇTİ

Büyük başkanlar bile faizi yükseltmenin değil düşürmenin yanlışsız olduğunu anladı. Sayın Putin yüksek faizi savunurken artık düşürmeye başladı. hiç bir devlet, eski modelle iktisadını sakinliğe düşürmeyi göze almıyor. Yatırımcılara sesleniyorum, gelin kamu bankaları başta olmak üzere düşük faizle yatırıma davet ediyorum.

İSTİHDAM VE ÜRETİM ODAKLI EKONOMİ

2018 yılında biz iktisat siyasetinde istihdam ve üretim odaklı bir tercihte bulunduk. Yaşanan her gelişme tercihin doğruluğunu teyit etmiştir. Her ülke üzere biz de ekonomik krizin bedellerini ödedik, ödüyoruz. Aldığımız önlemler, kurduğumuz düzenekler iş dünyasının çabalarıyla bu ezayı denetim altına aldık. Güç ve emtia fiyatlarındaki çok yükseliş üzere olumsuz gelişmeleri göğüslemek mecburiyetinde kalıyoruz.

DEVRAN ÇOK DAHA FARKLI DÖNMEYE BAŞLAYACAK

2021 ve 2022 güç sübvansiyonlarımız yarım trilyon liraya yaklaştı. Bu yükü hem milletimizin refahını korumak tıpkı vakitte üreticimizi desteklemek için kamu olarak biz üstleniyoruz. Karadeniz’den doğalgazı halkımıza ulaştırdığımızda devran epeyce daha farklı dönmeye başlayacaktır. Yeni bir toplumsal konut kampanyasını başlattık. Bununla kalmıyoruz. Seçimlerin ardından bu işin ikinci etabını başlatacağız. Bu kampanya ile fiyatları istikrara getirerek enflasyonla gayretimize katkı sağlayacağız. Enflasyonu mazide hatıra haline dönüştüreceğiz.

BUNU BİZ BAŞARDIK, BİRİLERİ DEĞİL

Hiç istek etmediğimiz düzeylere çıkan enflasyonu da evvel makul seviyeye indirip, daha sonra da tek haneli sayılara düşürmekte kararlıyız. Biz geçmişte bunu yaptık mı? Faizi 4,6’ya indirdik. Enflasyon 6,2’ye geldi. Bunu biz başardık, birileri değil. Bu sonucun üzerinden kendine paye çıkarmaya çalışanlar yok değil. Ya sen kimsin. İmzayı atan kim sen kimsin. 6 sıfırı TL’den çıkaran bu Başbakan. Sen kimsin ya. TV ekranlarında ‘Ben yaptım, iktisat bakanıydım’. Buna inananlar, aldananlar yok değil, var. Bütün bunların hepsi yoluna giriyor. Benim milletim aklıselim sahibidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, patronların ödediği vergiyle ilgili 4 müjde verdi:

1- Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenen yemek bedeli vergi istisnası 34 liradan, 51 liraya çıkarıldı.
2- Yemek ödemelerinde restoran ve yemek kartı kullanma zaruriliği kalkıyor. Çalışanlarına nakden ödenen yemek bedeli fiyatları da vergi istisnası kapsamına girecek.
3- Patronların çalışanlarına yapacakları elektrik ve doğal gaz dayanaklarının 1000 liraya kadar olan kısmı vergiden muafa olacak.
4- Türk şirketleri, yurt haricindeki inşaat projelerinde çalıştırdıkları Türk vatandaşları için gelir vergisi ödemeyecek.

Ödüller sahiplerini buldu

İTO 140. Yıl Özel Mükafatları sahiplerini buldu. Yenileme kısmındaki ödül, Fatih Belediyesi’ne, girişimcilik mükafatı Appsilon şirketine, Turizm mükafatı Galataport Projesi’ne, Dönüşüm alanındaki ödül Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Kültür-Sanat ödül Bozdağ Film’e, Teknoloji kısmında ise ödül merhum Özdemir Bayraktar’a verildi. Mükafatı, Bayraktar’ı temsilen Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar aldı.