Tulsa müfettişi devlet yetkilileriyle yaşanan hesaplaşmada istifa etti

senbilirsin

New member
Oklahoma’nın Tulsa okul müdürü Salı günü yaptığı açıklamada, eyaletin Oklahoma’nın en büyük okul bölgesini devralmasını engellemeye yönelik 11. girişimde istifa etmeyi planladığını duyurdu.

Müdür Deborah A. Gist ve Oklahoma’nın nadir Demokrat kalelerinden biri olan Tulsa’daki okul sistemi, muhafazakar siyaseti ve kışkırtıcı söylemiyle tanınan eyaletin bölücü müdürü Ryan Walters’ın hedefi haline gelmişti.

Ocak ayında göreve gelen Cumhuriyetçi Bay Walters, düşük sınav puanları ve mali kötü yönetim de dahil olmak üzere Tulsa’daki okullara yönelik bir dizi şikayeti dile getirdi ve kültürel ve dini konular üzerinde tartıştı.

Dr.’den liderliği devraldığında. Gist’i sorgularken, yeni bir müdürün atanmasını da içerebilecek şekilde okul bölgesini devralmakla tehdit etti ve hatta akreditasyonun tamamen geri çekilmesini (bunun okulların kapatılması anlamına geleceğini) göz ardı etmediğini söyledi. Tulsa devlet okulları, yüzde 80’i ekonomik açıdan dezavantajlı öğrenci topluluğu ve çoğunluğu Hispanik ve Siyah etnik kökenden oluşan yaklaşık 34.000 öğrenciye eğitim veriyor.

Tulsa’nın kaderini tartışmak üzere Perşembe günü Devlet Eğitim Kurulu toplantısı öncesinde Dr. Tulsa topluluğuna yazdığı bir mektupta Gist, istifanın bölgenin devralınmayı önlemek için en iyi şansı olduğunu söyledi.

“Eyalet liderimizin bölgemize ve özellikle bana aralıksız odaklanmayı sürdürdüğü bir sır değil ve benim ayrılışımın, demokratik olarak seçilmiş liderliğimizin ve ekibimizin okullarımızın sorumluluğunu sürdürmesine yardımcı olacağına inanıyorum” diye yazdı.

2015’ten bu yana Tulsa’nın müdürü olan Gist, mektubunda Tulsa okul yönetim kurulunun Çarşamba gecesi üst düzey ilçe yöneticisi olan geçici müdürü Ebony Johnson’ı değiştirmeyi düşüneceğini söyledi.

Devlet yetkililerinin buna yanıt olarak ne yapacağı belli değildi.

Bay Walters Salı gecesi yaptığı açıklamada, “Bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğu konusunda iyimserim” dedi. “Sonra finansal şeffaflık ve akademik sonuçlar gelmeli.”

Dr.’nin istifasının nasıl olduğu sorulduğunda Bay Walters’ın sözcüsü Matt Langston, konunun eyaletin planlarını etkileyebileceğini söyledi: “Her şey masada.”

Bu yıl Houston’da olduğu gibi hükümet devralmaları, düşük gelirli ve siyahi öğrencilerin bulunduğu ilçelerde daha yaygındır, ancak araştırmalar, devralmaların ortalama olarak öğrenci sonuçlarını iyileştirmediğini göstermektedir.

Tulsa devlet okulları eyaletteki en kötü performansa sahip okullar arasında yer alıyor ve okulların açılması yavaş olduğundan performans, koronavirüs pandemisinden etkilendi. 2022’de öğrencilerin yalnızca yüzde 8’i matematikte, yüzde 11’i ise İngilizce sanatlarında uzmandı. Sonuçlar, yoksulluğun yüksek düzeyde olduğu bir başka büyük ilçe olan Oklahoma City’deki sonuçlara benzerdi.

Ancak kırmızı eyalette mavi bir şehir olan Tulsa’nın tarihi ve siyaseti, onu ırksal doktrinin kısıtlandığı bir eyaletten de ayırıyor.

Tulsa’nın akreditasyonu geçen yıl ilk kez düşürüldü çünkü öğretmen eğitimi örtülü önyargıya dayanıyordu ve yetkililer bunun ırk ve tarih öğretimine yönelik eyalet kısıtlamalarını ihlal ettiğini söylüyordu.

Tulsa’da okullarda ırksal sorunlarla ilgilenmek bir önceliktir.

İlk olarak Yerli Amerikalıların yerleştiği şehir, 1921’de siyah bir adamın beyaz bir kadına saldırdığına dair şüpheli bir iddianın kitlesel şiddete yol açmasıyla Amerikan tarihindeki en ölümcül ırkçı şiddet olaylarından birine sahne oldu. Beyaz isyancılar Tulsa’nın Black Wall Street olarak bilinen varlıklı Greenwood mahallesini yerle bir etti ve çatışmada 300’e kadar kişi öldü.

Eleştirel ırk teorisini reddeden Bay Walters, bu yaz Tulsa ırk katliamıyla ilgili bir soruya yanıt olarak, insanların ten renginden dolayı ırkçı olarak yargılanmaması gerektiğini söylediği için eleştirildi. Daha sonra verdiği yanıtın yanlış aktarıldığını söyledi ve okul katliamına ilişkin farkındalığın artırılmasını desteklediğini vurguladı.

Salı mektubunda Dr. Gist, şehrin tarihini detaylandırıyor ve devletin devralınmasının “Tulsalıların okulları üzerindeki kolektif sesini kaybetmesi” nedeniyle uzun bir hasar geçmişine katkıda bulunacağını ima ediyor.

Son zamanlarda Bay Walters, eski bir Tulsa okul yöneticisinin yüz binlerce doları zimmete geçirmekle suçlandığı bir zimmete para geçirme davasına odaklandı.

Ayrıca bir devlet lisesi mezuniyetinde namaz kıldırdığı için eleştirilen Tulsa okul yönetim kurulu üyesini de savundu. Bir basın toplantısında şunları söyledi: “Bugün burada, Tulsa’daki devlet okullarında yaşananlardan daha iyi bir dini özgürlük saldırısı örneği olamaz.”