Tüketiciyi aldatıcı tanıtımlara 17 milyon lira ceza kesildi

Ethereum

New member
Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye bakılırsa, tüketicileri aldatıcı ve aldatıcı tanıtım yapan firmalar hakkında incelemeler gerçekleştiren Reklam Konseyi, yılın birinci 4 ayında 7 bin 57 evrak incelendi.

Bu incelemeler sonucunda 668 belge kurallara alışılmamış bulundu, 504’ü hakkında reklam durdurma, 164’ü için ise idari para ve durdurma cezaları verilmesi kararlaştırıldı.

Reklam Heyeti gündeminde görüşülerek muhalif bulunan 668 belgenin büyük kısmını sıhhat, besin ve kozmetik kesimi tanıtımları oluşturdu. Bu kesimleri teknoloji, sağlam tüketim malları ve turizm dalları izledi.

Tüketicileri aldatıcı ve aldatıcı tanıtım yapan firmalara yılın birinci 4 ayında 17 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı.

Fenomenler de ele alındı

Söz konusu devirde toplumsal medya fenomenleri olarak da bilinen toplumsal medya etkileyicilerinin reklam faaliyetlerine yönelik 12 evrak görüşülürken 10’unda mevzuata terslik tespit edildi. Mevzuata alışılmamış bulunan belgelerden 8’i hakkında durdurma, 2’si hakkında ise idari para ve durdurma cezaları verildi.

Diğer yandan, Reklam Konseyi tarafınca “Sosyal Medya Etkileyicileri tarafınca Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” ve kısa mühlet evvel uygulanmaya başlanan “Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi” ile toplumsal medya etkileyicilerince gerçekleştirilen ticari reklam ve uygulamalar Bakanlık tarafınca yakından takip ediliyor.

Reklam Heyeti, geçen yıl 25 bin 369 belgeyi gündemine alırken 1917 belgeyi karara bağlamıştı. Bu belgelerden 224’ü mevzuata uygun bulunurken 1693’ünde karşıtlık tespit edilmiş, mevzuata ters 1693 evrakın 1319’una yalnızca durdurma cezası verilmişti. Şura geçen yıl 33 milyon 273 bin 294 lira idari para cezası uygulamıştı.