Son dakika… Liseliler tavukçuluğu anatomisinden yemlemesine kadar öğreniyor

pandomim

New member
FIRAT, MALATYA (AA) – Malatya‘da 1960 yılında “Ziraat Okulu” ismiyle kurulan Fırat Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesinin öğrencileri, okulda kurulan kanatlı hayvan atölyesinde tavuk yetiştiriciliğinin tüm evrelerini öğreniyor.

Ulusal Eğitim Bakanlığının Ar-Ge merkezlerinden olan lisede, 2021’de Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında alınan hibeyle 1500 kapasiteli kanatlı hayvan atölyesi kuruldu.

Atölyede 500 tavuğun rutin bakımlarını yapan öğrenciler, derslikte de tavukların yemlenmesinden anatomisine kadar tüm ayrıntıları öğrenme fırsatı buluyor.

Derslikte teorik, atölyede uygulamalı eğitim alan öğrencilerin tavuklardan elde ettikleri yumurtalar ise okulun pansiyonunda tüketiliyor. Öğrenciler, yumurtaları paketleyerek ilerleyen süreçte gelir elde etmeyi hedefliyor.

Okul müdürü Şükrü Doğan, AA muhabirine, 9. sınıftan başlamak üzere öğrencileri tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sıhhati, besin ile yiyecek ve içecek olmak üzere 4 farklı kısma yönlendirdiklerini söylemiş oldu.

Öğrencilerin kurulan atölye yardımıyla biroldukça eğitimi alarak veteriner tabip olma yolunda ilerlediklerini anlatan Doğan, şöyleki devam etti:

“Aldığımız hibe yardımıyla kurulan kanatlı hayvancılık atölyesinde öğrencilerimize daha evvel teorik olarak aldıkları dersleri uygulamalı olarak da vermeye başladık. Öğrencilerimiz burada kanatlı hayvanların yemlenmesi, bakımı, hastalıklarla uğraşı ve aşıları üzere eğitimler alıyor. Buradan birer uzman olarak mezun olmalarını sağlayacağız inşallah. Günlük 400 yumurta üretiyoruz lakin bu sayıyı artıracağız. Bu yumurtaları satarak burada eğitim bakılırsan öğrencilerimize gelir elde edecek biçimde vereceğiz.”

“Tavukları yemliyor, yumurtaları topluyoruz”

Kahramanmaraş’tan eğitimi için okula gelen 11. sınıf öğrencisi Mustafa Koca da veterinerlik hayali olduğu için bu liseyi tercih ettiğini belirtti.

Eğitimleri keyifli biçimde sürdürdüklerini aktaran Koca, şu biçimde konuştu:

“Burada gördüğümüz teorik derslerle daha kolay uygulama yapıyoruz ve kendimi daha uygun geliştirebiliyorum. Sabah pansiyonda uyanıp kahvaltımızı yaptıktan daha sonra buraya geliyoruz. Tavuklarla ilgilenip, yemlerini veriyoruz, yumurtaları topluyoruz. Bir hastalıkları var mı diye denetim ediyor, kirli yemlik var mı diye bakıyoruz. Burada yapabileceğimiz şeyleri evvela teorik olarak öğreniyoruz, daha sonra da gelip uygulamaya geçiyoruz. Atölyede kendi çiftliğimiz üzere uğraşıyoruz.”

Adana’dan gelen 11. sınıf öğrencisi Sefa İnan da bir akrabası yardımıyla okulla tanıştığını ve burayı tercih ettiğini söylemiş oldu.

İnternet üzerinden okulla ilgili bilgi toplayan ve tercihte bulunan İnan, “Pansiyonda kalıyorum. Okulda hayvanlara daha sağlıklı bakım yapabilmek için tedbirler alıyoruz. Birinci geldiğimiz vakit yemliklerini temizliyoruz. Yem makinelerine her tavuk için birebir olan 120 gram yemlerini veriyoruz. Sınıfta hayvanların anatomisi ve teknik ayrıntılarını öğreniyoruz. Hasta olduklarında neler yapılır, hangi ilaçlar verilir, aşılama geldiği vakit nasıl ve hangi aşı yapılır öğreniyoruz.” diye konuştu.

AA / Okan Coşkun – Yeni