Los Angeles'taki Pomona Koleji'nin mezuniyet töreninde çatışmalar çıktı

senbilirsin

New member
Pazar akşamı Los Angeles'taki Pomona Koleji'nin açılışı önünde Filistin yanlısı protestocular, özel güvenlik görevlileri ve polis arasında çıkan arbede sonrasında en az bir kişi tutuklandı. Bu, okul ile kampüsteki öğrencilerden ve öğretim üyelerinden güçlü destek alan bir protesto hareketi arasındaki son çatışmaydı.

Çatışma Los Angeles şehir merkezindeki Shrine Auditorium'un önünde meydana geldi ve burada okul yetkilileri son dakikada etkinliğin başka bir yere taşınmasına karar verdi. Geçen haftadan bu yana protestocular yaklaşık 64 km uzaklıktaki Claremont kampüsündeki okulun mezuniyet sahnesinde kamp kuruyorlar.

Mezunlar ve aileleri oditoryumun önünde sıraya girerken yüzden fazla protestocu gruba akın etti ve “Pomona Koleji artık soykırımdan çekiliyor” yazılı pankartlar açarak “Utanç!” sloganları attı.


Protestocuların bazı mezunların aile üyelerinin mekana girmesini engellemeye çalışması üzerine küçük arbede çıktı. Los Angeles Polis Departmanı memurları çevik kuvvet teçhizatıyla kalabalığı dağıtmak için harekete geçti. Herhangi bir yaralanma bildirilmedi ve başlangıç planlandığı gibi gitti.

Pazar günkü etkinlikten saatler önce, üniversite öğrencileri yeni mezuniyet alanına götürmeye hazırlanırken protestocular kampüsteki kampı dağıttı ve bir bildiriyle zafer ilan etti. Başlangıcı bozma hedeflerine ulaştıklarını söylediler.

Özel bir liberal sanatlar koleji olan Pomona Koleji'ndeki protestocular, Mart ayı sonlarında kampüste, öğrenci hizmetleri binasının yakınında kurulan Filistin yanlısı bir sanat projesinin yakınında kamp yapmaya başladı. Proje, Nisan ayı başında üniversite tarafından dağıtıldı, ardından protestocular başkanın ofisine baskın düzenleyerek 20 kişinin tutuklanmasına yol açtı.

O dönemde protestocular gönüllü olarak kamplarını boşaltmıştı ancak geçen hafta öğrenciler geri gelerek mezuniyet töreni için kurulan sahneye çadır kurdular. Pek çok öğrenci ve öğretim üyesi, geçen ayki tutuklamalardan dolayı bazılarının eleştirileri nedeniyle okulun yeni kampı temizleme konusunda tereddüt ettiğine inanıyor. Okul röportaj talebine yanıt vermedi.


Pomona Koleji'ndeki protestocular, okula İsrail ile çalışan silah üreticilerine yaptığı yatırımları açıklama ve yatırımların geri çekilmesi konusunda pazarlık yapma çağrısında bulundu. Şubat ayında öğrenci hükümeti, ülkenin akademik ve kültürel kurumlarıyla bağlarını kopararak İsrail'e yönelik akademik boykot yönünde oy kullandı ve koleje, İsrail'in Gazze'deki askeri harekatıyla bağlantılı şirketlerle bağlarını açıklaması çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.


Pomona College, Claremont Kolejlerini oluşturan beş lisans kolejinden ve iki yüksek lisans kurumundan biridir. Başka bir Claremont koleji olan Pitzer Koleji'nde, başkanın 3 Mayıs'ta “askeri ve silah imalatçılarındaki varlıklarını” ifşa etme kararı almasının ardından protestoculardan oluşan bir kamp dağıtıldı.

Pitzer'deki başarı, üniversitenin taleplerine henüz yanıt vermediğini söyleyen Pomona'daki protestocuları harekete geçirdi.

Politika analizi ve biyoloji mezunu olan 23 yaşındaki Lucía Driessen için kursun Los Angeles'a taşınması, diğer Claremont kolejlerinden arkadaşlarının katılamaması anlamına geliyordu. Törenin canlı yayını iptal edildiği için ailesi Doğu Yakası'ndan izleyemedi.

“Mezuniyetin kampüsümüzde gerçekten büyük bir topluluk olayı olmasına alışkınız” dedi. “Ve şimdi sanki topluluğumuzdan koparılmışız gibi.”