Los Angeles'ta okullar rahatlama ve toksinlerle ilgili endişelerin ortasında yeniden açıldı

senbilirsin

New member
Los Angeles bölgesindeki daha fazla okul, bu ay bölgeyi vuran orman yangınlarından bu yana ilk kez Perşembe günü yeniden açıldı ve yetkilileri yangından etkilenen bölgelerdeki binaları kapatmaya zorladı.

Pasadena Birleşik Okul Bölgesi'nde, yangının yeniden açılmasından bu yana iki düzineden fazla okuldan altısı kapatıldı. Bölgedeki 14.000 öğrencinin yaklaşık üçte ikisi ve yaklaşık 3.000 çalışanın yaklaşık yarısı, tahliye edilen veya uyarılan bölgelerde yaşıyor.

Müdür Maricela Brambila, okullardan birinin Pasadena'daki Willard İlköğretim Okulu olduğunu ve birçok öğrenci ve personelin evlerini kaybettiğini söyledi.

44 yaşındaki Gabriela De La Torre, evlerini kaybettikten sonra bir saat uzakta akrabalarının yanında kalmalarına rağmen 7 yaşındaki kızı ve 9 yaşındaki oğlunun okula zamanında varmasını sağladı.

“En azından bize çocuklarımın kendilerini güvende hissedeceği bir şey veriyor” dedi. “En azından bir şeyler normale döndü.”

Ve birçok bakımdan normal bir okul gününe benziyordu. Küçük bir çocuğun sırt çantası okulunun mavi girişine doğru koşarken sıçradı. Neon şapkalı sınır muhafızı trafiği yönetiyordu. Açıklamanın ardından veliler dışarıda toplandı ve sohbet etti.

Ancak işlerin farklı olduğuna dair işaretler de vardı. Bayan Brambila'nın ifadesiyle bu, yeniden bağlantı kurma günüydü. Normalde sabah 8.15'te ayrılan ebeveynler neredeyse akşam 9'a kadar orada kaldı. Cherie Wood'un anaokulu sınıfında öğrenciler şövale başında resim yapıyor, halının üzerindeki bloklarla oynuyor ve beşikteki bebeği sallıyorlardı.

Bayan Wood, “Oyunla başlıyoruz çünkü çocuklar bunu en iyi şekilde anlıyor” dedi.

Kızlardan biri Bayan Wood'a “Seni seviyorum Bayan Nicole” nasıl yazılacağını sordu. Yangında evini kaybeden ve henüz okula dönmeyen sınıf öğretmeni adayı için bir kart hazırlamak istedi.

Giderek daha fazla okul yeniden açılsa da herkes rahatlamış değil.

Birçok ebeveyn ve öğretmen normal rutine dönüşten dolayı minnettar olduklarını söylerken, diğerleri yanan bölgelerin yakınındaki okullarda tehlikelerin hala devam etmesinden korkuyordu. Yetkililer, kısmen zehirli kül ve kimyasallar nedeniyle Pasifik Palisades'in bazı bölgelerini kapattı ve ebeveynler, havanın geri dönen çocuklar için güvenli olmasını sağlamak için yeterli çaba gösterilmediğinden korkuyor.

Bazıları, her şeyini kaybetmiş öğrencilerden matematik dersine odaklanmalarını istemek için henüz çok erken olduğunu düşünüyordu.

Dokuz Los Angeles Birleşik Bölge okulu, Palisades yangınından etkilenen bölgelere geçici olarak taşındı. Beşi kampüslerine döndü ve ikisi Perşembe günü hâlâ kapalıydı.

Alisa Rodman'ın iki kızı Delancey (10) ve Reese (7), yangından sağ kurtulan ancak yanık bölgesinin yakınında bulunan Canyon Charter İlköğretim Okulu'na gidiyor. Delancey'nin anaokulu uzaktan öğrenmeye taşınırken, dersler sanal olarak yapıldı; bu, Kovid salgınının hoş karşılanmayan bir hatırlatıcısıydı.

Yine de 40 yaşındaki Bayan Rodman, kızlarının yangın kalıntılarına bu kadar yakın bir okula geri dönmesini istediğinden emin değil. Bu durum ona 11 Eylül'ün anılarını ve Aşağı Manhattan sakinlerini hasta eden zehirli atıklarını hatırlatıyor.

Bayan Rodman, “Onları küçük tatlı okullarına göndermekten, öğretmenlerini ve arkadaşlarını görmekten ve onların şefkatli ellerde olduklarını ve günde altı saat öğrendiklerini bilmekten daha çok istediğim bir şey yoktur” dedi. Ancak şunu ekledi: “LAUSD'nin daha güvenli hale gelmeden okul açmak için acele ettiğini mi düşünüyorum?” “Kesinlikle.”

Ebeveynlere hala Canyon'un ne zaman yeniden açılacağı kesin olarak söylenmedi. Salı gecesi ebeveynler, personel ve Kanyon bölge yöneticileriyle yapılan sanal toplantıda yetkililer, ebeveynlere okul binalarının güvenli ve külsüz olduğu konusunda güvence vermeye çalıştı ve bir endüstriyel hijyen uzmanı ve dışarıdan danışmanlar tuttuklarını belirtti.

İlçenin Çevre, Sağlık ve Güvenlik Dairesi müdürü Carlos A. Torres, “Gitmeye hazır olduklarını düşünüyoruz” dedi.

Yangınlar, yangın söndürüldükten sonra bile çocukların sağlığına zarar verebilir. Gençler hava kirliliğine karşı daha savunmasızdır ve yaşadıkları toplulukta yıkım ve ölüm yaşadıktan sonra kalıcı travmalar yaşayabilirler.

Bazı aileler, okulun öğrencilerini yangın bölgesinden daha uzaktaki başka kampüslere taşımasını tercih ediyor. Bazıları da ayrılmayı düşünüyor. Venedik'te yaşayan Kanyon ebeveyni Andrew Ferrone, 7 ve 4 yaşındaki iki kızını başka bir okula kaydettirmeyi düşünüyor.

Bay Ferrone, “Çocuğunuzun eğitimi sizin en önemli önceliğinizdir; onların güvenliğinden sonra ikinci sıradadır” dedi. “Ve bunun havada olması gerçekten her şeyi havaya fırlatıyor.”

Pasadena bölgesi geri kalan okulların açılmasına ilişkin henüz belirli bir zaman çizelgesi açıklamadı ancak tüm okulların ay sonuna kadar açılacağını söyledi. Yeniden açılma tarihi olmayan John Muir Lisesi'nde matematik öğretmeni olan Dayonna Patterson, belirsizliğin endişelerinin en sonuncusu olduğunu söyledi.

Bayan Patterson, toplumunun kaybettiklerinden dolayı kendi acısıyla boğuştu. Kendini kırmadan öğrencilerine nasıl açık olabileceğini, acılarını nasıl paylaşabileceğini düşünmeye çalıştı.

“Ne yapacağımı bilmiyorum, ne diyeceğimi bilmiyorum” dedi. “Kayboldum.”