Katma kıymetli eserlerle büyüyecek

Ethereum

New member
Pirinç, bakliyat ve işlenmiş besin bölümünde faaliyet gösteren ve kesimde 26 yıllık tecrübeye sahip olan Yayla Agro Besin; memleketler arası vizyonu, geniş eser yelpazesi ve son teknolojiye sahip yüksek üretim kapasitesi ile kesiminin öncü şirketlerinden biri pozisyonunda yer alıyor. Hasan Gümüş’ün 1998 yılında “Durukan Besin ve Gereksinim Hususları A.Ş” şirketini satın alarak besin bölümüne adım atmasıyla, Yayla Agro Gıda’nın bugün 6 kıtaya yayılan marka seyahati da başlamış oldu.

Yayla Agro Besin İdare Şurası Lideri Hasan Gümüş.

PİRİNÇ VE BAKLİYATTA PAZAR ÖNDERİ

Gümüş, Yayla markasını yalnızca Türkiye’nin değil kesiminde dünyanın sayılı şirketleri ortasına taşıdı. Yayla Agro Besin bugün Nielsen 2021 bilgilerine nazaran; pirinç ve bakliyat kesiminde pazar önderi, dünya genelinde 100’den çok ülke ile ticaret bağlantısı bulunan bir şirket haline geldi. Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşları ve ihracatçı şirketleri ortasına ismini yazdırmayı başardı.

60 BİNDen çok SATIŞ NOKTASI

Yayla Agro Besin İdare Heyeti Lideri Hasan Gümüş, çabucak hemen 25 yaşındayken satın aldığı markayı 8 ay daha sonra mahallî zincirler aracılığıyla Ankara sonlarından çıkardı. Başlangıçta aylık 100 ton üretim kapasitesine sahip olan Yayla Agro Besin, yıllık yaklaşık 1 milyon ton klasik pirinç ve bakliyat, yıllık yaklaşık 35 milyon adet paketli hazır yemek üretim kapasitesiyle çalışıyor. Ankara ve Mersin fabrikalarında üretim yapan; Türkiye çapında 81 vilayette, 20 EDT ve 70’in üzerinde bayi ağı ile 60 binden çok satış noktasında mamüllerini müşterilerin beğenisine sunan şirket,

yurt dışı pazarlarda da yüklü olarak Legurme markasıyla etkin bir biçimde faaliyetlerini sürdürüyor.

HAZIR YEMEK ÜRETİM KAPASİTESİ 35 MİLYON PAKET

Bölümde birinci olan eserleri içinde, üstün Besinler, Pişirilmeye Hazır Katkısız Karışımlar (Gurme Fit Kümesi, Yayla Sebzelim, Yayla Pratik çorba), mesken imali tadında katkısız, koruyucusuz hazır yemek seçeneklerinin yer aldığı Yayla Yemek Hazır Kümesi yer alıyor. Küresel perakende kanallarında kendi kategorisinde dünyanın sayılı markaları ortasına girmeyi hedefleyen şirket, bu emelle stratejik iştirakler ve yurt haricinde yatırım üzere hususlara da sıcak bakıyor. Yayla Agro Besin, Ankara ve Mersin’de bulunan fabrikalarında üretim gerçekleştiriyor. Mersin fabrikasının, 2021 sonu itibariyle pirinç, çeltik, bakliyat ve bulgur üretim ve paketleme kapasitesi yıllık 796 bin 800 ton olup, yıllık 35 milyon paket hazır yemek üretim kapasitesine sahip. Mevcutta klasik eserlerde yıllık yaklaşık 1 milyon ton ve paketli hazır yemekte yıllık yaklaşık 35 milyon adet üretim kapasitesi bulunuyor.

65’Den çok ÜLKEYE İHRACAT

Yayla Agro Gıda’nın 2021 sonu itibariyle 532 çalışanı bulunuyor ve nitelikli iş gücü ile dikkat çekiyor. Niğde’de kurmayı planladığı yeni fabrikasının devreye girmesi ile bir arada bilhassa bayan çalışan sayısını artırmaya devam edecek. 6 kıtada 100’den çok ülke ile dış ticaret bağı bulunan Yayla Agro Besin, 65’ten çok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yayla Agro Gıda’nın toplam dış ticaret hacmi 2021 yılında 500 milyon dolara ulaştı. Yayla Agro Besin, 2021 yılında ihracat yaptığı ülkeler ortasına; Bosna Hersek, Brunei, Tanzanya, Estonya, Macaristan, Makedonya, Sırbistan, Moğolistan, Japonya, Çin ve Özbekistan’ı da ekledi. Yayla Agro Besin, Legurme markası ile 65 ülkeye ihracat yapıyor. Legurme ile Yemek Hazır eserleri de 34 ülkeye ihraç ediliyor. Şirket, TİM Türkiye’nin Birinci 1000 İhracatçı Firması sıralamasında yer alıyor.

ESERLER AVRUPA’DAN UZAK DOĞU’YA KADAR GİDİYOR

Şirketin gelecek vizyonu hakkında bilgi veren Gümüş, şunları kaydetti: “ Ürettiğimiz eserler Avrupa’dan Afrika’ya, Ortadoğu’dan Uzak Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyada talep görüyor. Romanya, Birleşik Krallık, Almanya ve Hollanda, şirketin Avrupa’daki büyüme maksatlarında merkez olarak seçtiği ülkeler içinde sıralanıyor. Çin, Güney Kore ve Malezya başta olmak üzere Uzak Doğu pazarında da aktifliğini artırmayı istiyor. ABD, Güney Amerika’da Brezilya’nın yanı sıra Avustralya ve Güney Afrika, Rusya, Ukrayna, Ortadoğu’da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de odaklandığı gaye pazarlar içinde.”

100 ÜLKEDE TEMSİLCİLİK AÇMAK İSTİYORUZ

Yayla Agro Besin İdare Konseyi Lideri Hasan Gümüş, üretim kapasitesini, satışlarını ve ihracatını artırarak, milletlerarası alanda marka bilinirliğini yükseltecek çalışmalar gerçekleştirmek istediklerini lisana getirdi. Hasan Gümüş, hususa ait şunları söylemiş oldu: “Yayla Agro Gıda’nın önümüzdeki periyot gayesi; küresel perakende kanallarında kendi kategorisinde dünyanın sayılı markaları ortasına girmek. Bu perspektifle önümüzdeki 25 yıla yönelik kıymetli maksatlardan biri de temsilcilik sayısını artırmak. 100 ülkede temsilcilik açmak istiyoruz.”

Üretimde süratli artış

Yayla Agro Besin, 2021 yıl sonu itibariyle yıllık 796 bin 800 ton üretim ve paketleme kapasitesine

ulaştı. Ayrıyeten şirketin yıllık hazır yemek üretim kapasitesi de 34 milyon 560 bin pakete yükseldi.

Yayla Akademi’yle kuvvetli pazar

Çalışmaları devam eden Yayla Akademi’de ülkemizde tahsil görmekte olan farklı ülkelerden üniversite öğrencilerine dış ticaret konusunda eğitimler verilip, şirkete oryantasyonlarının sağlanmasının akabinde kendi ülkelerinde ofislerini açmaları konusunda dayanak verilecek. Yayla Akademi ile yapılacak çalışmalar, Yayla Agro Gıda’nın maksat pazarlarında aktifliğini ve varlığını güçlendirmesinin yanı sıra ülkemizin yurtharicindeki temsili ve ticaretinin geliştirilmesine de katkı sağlayacak.”

Halka arz ile sürdürülebilirliği sağlamış oluruz

Halka arza hazırlandıklarını ve SPK’dan onay aldıklarını söyleyen Hasan Gümüş şu ayrıntıları verdi: “Dünyada finansmana ulaşmak güç bir şey değil. Güç olan aslında bedel yaratacak fikirler. Fikrin var ise bir biçimde finansman bulabiliyorsun. Halka açılma motivasyonumuz yatırım yapalım da uygun finansman sağlayalım değil. Bu şirketin kurucusuyum ve 25 yılda sıfırdan bu noktaya geldik. Türkiye’de aile şirketlerinin yüzde 95’i ikinci nesle aktarmadan kaybolup gidiyor. Bu sürecin önüne geçmek sorun. Sürdürülebilirlik değerli. Şirket olarak küresel şirket olma niyetimiz var. Küresel marka olma noktasında da bizim geçmişte 4-5 tane Avrupalı şirketlerle görüşmemiz oldu. Türkiye pazarına girmek için satın almak istediler. Kurumsallaşma ve küresel marka olma vizyonumuz, halka arz sonucu almamızdaki en büyük motivasyonumuzu oluşturuyor.”

3. fabrika için düğmeye bastı

Ankara ve Mersin tesislerinde üretim yapan şirket, üçüncü fabrikasını açmak için de düğmeye bastı. Yeni fabrikanın Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde satın alınan 127 bin metrekare arazi üzerinde yükseleceğini anlatan Yayla Agro Besin İdare Konseyi Lideri Hasan Gümüş, yatırıma bu yıl ortasında başlanmasının planlandığını söylemiş oldu. Yeni üretim tesisinin 40 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacağını vurgulayan Gümüş, “Tesiste hazır yemekler, haşlanmış eserler, donmuş eserler, kemik suyu ve soslar, bitkisel protein bazlı sağlıklı bakliyat ve pirinç atıştırmalıkları, zenginleştirilmiş pirinç ve bakliyat eserleri üretilecek ve paketlenecek. İşlevsel besinlerin geliştirilmesi, glutensiz ve vegan mamüllerin sayısının artırılması yanında organik eserler, topraksız tarım üzere yeni projeler de gündemde yer alıyor. Niğde fabrikası, değişen tüketici muhtaçlık ve beklentilerine uygun katma bedeli yüksek farklı mamüllerin pazara sunulmasını sağlayacak” biçiminde konuştu.