İki üniversite BM elçisinin konuşmasını iptal etti

senbilirsin

New member
Bir haftadan kısa bir süre içinde iki üniversite, öğrencilerin Gazze savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'e verdiği desteği protesto etmeleri nedeniyle Amerika'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield'e açılış konuşması yapması için yaptıkları davetleri geri çekti.

New Orleans'ta tarihsel olarak siyahi bir kurum olan Xavier Üniversitesi, bu hafta başında Bayan Thomas-Greenfield'e yaptığı daveti geri çekerek, yaptığı bir açıklamada “bir takım öğrencilerin” onun mezuniyet konuşmasına itiraz ettiğini söyledi. Xavier'in başkanı Reynold Verret, bu hafta sonu yapılacak mezuniyet töreninde aksama olasılığından endişe duyduğunu söyledi ve Xavier'in artık onlara uyum sağlayamayacağı sonucuna vardı; bu durumu “talihsiz” olarak nitelendirdi.

Bay Verret, BM büyükelçiliği görevini üstlenen iki siyah kadından biri olan Bayan Thomas-Greenfield'ın okulu ziyaret etmesini ve “gelecekte” konuşma yapmasını sabırsızlıkla beklediğini ekledi.

Vermont Üniversitesi geçen hafta Bayan Thomas-Greenfield'ın orada konuşmayacağını ve önemli bir talebi kabul edeceğini duyurdu. Burlington kampüsünde kamp kuran öğrenci protestocular tarafından. Okulun başkanı Suresh Garimella geçen hafta öğrenci topluluğuna Bayan Thomas-Greenfield'ın mezuniyet töreninde konuşmayacağını ve şöyle yazdığını söyledi: “Seni görüyorum ve duyuyorum.”


Bayan Thomas-Greenfield'ın bir sözcüsü yaptığı açıklamada, büyükelçinin “kampüsteki ve başka yerlerdeki gençlerle etkileşime devam etmeyi” sabırsızlıkla beklediğini belirterek, yakın zamanda Pensilvanya'daki lise öğrencileriyle konuştuğunu belirtti.

Filistin sağlık otoritelerinin 30.000'den fazla insanı öldürdüğünü söylediği İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtının muhalifleri, öfkelerinin bir kısmını, ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde ateşkes çağrısında bulunan çeşitli kararlarla abluka çabalarına öncülük etmesi nedeniyle Bayan Thomas-Greenfield'e yöneltti. 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda 1.200 kişinin ölümüne neden olan Hamas'ın, o gün aldığı rehinelerin serbest bırakılmasına razı olmadığı gerekçesiyle kararlara karşı çıktı.

Yine de ABD, Mart ayında ateşkes kararına ilişkin oylamada çekimser kaldı; bu, Biden yönetiminin, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun İsrail'in savaş çabalarını ele alma biçimine karşı artan hoşnutsuzluğunun bir işaretiydi. Bu çekimserlik, kararın Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmesine olanak tanıdı ve beş aylık çıkmaza son verdi.