görüş | Çocukların üçte ikisi okumakta zorlanıyor ve biz bunu nasıl düzelteceğimizi biliyoruz

senbilirsin

New member
Güzel bir aforizma, eğitimin bir kovayı doldurmak değil, ateş yakmak olduğunu söylüyor.

Ancak çoğu zaman kovalar doldurulmaz ve ateşler yakılmaz.

Amerika Birleşik Devletleri’nin geleceği için en karamsar istatistiklerden biri şudur: Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dördüncü sınıf öğrencilerinin üçte ikisi okuyamaz.

Okuma belki de çocuklara öğretebileceğimiz en önemli beceridir. Bu ateşin pilot ışığıdır.

Yine de bu pilot ışığı yakmayı başaramadık, bu nedenle bugün Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık beş yetişkinden biri temel okuryazarlık becerileriyle mücadele ediyor ve 25 yılı aşkın kampanya ve heveslerden sonra, Amerikalı çocuklar hala okuma ile mücadele ediyor. Aslında, bugünün sekizinci sınıf öğrencileri, 1998’de okuyan akranlarının kıl payı gerisindeler.

Yer kazanmakta olan bir açıklama, biz yetişkinlerin, iyi niyetle, çocuklara okumayı öğretmeyi beceremediğimizdir. Amerika Birleşik Devletleri’nin çok iyi çalışmayan okuma stratejilerini benimsediğine ve çocukların fonetik kullanarak kelimeleri telaffuz etmelerine yardımcı olmak gibi basit bir başlangıç noktasına yeterince güvenmediğimize dair nörobilimden ve dikkatli deneylerden artan kanıtlar var.

Erken okuryazarlık konusunda uzman olan Johns Hopkins Üniversitesi’nde profesör olan Nancy Madden, “Çok fazla okuma talimatı, kanıtların söylediğine dayanmıyor” dedi. “Bu oldukça açık.

“Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çocukların en az yarısı etkili okuma eğitimi almıyor.”

Diğer uzmanlar aynı fikirde. Şu anda Amerikan Eğitim Konseyi’nin başkanı olan ve hemen hemen her düzeyde bir eğitim gazisi olan Ted Mitchell, çocukların çoğunluğunun kolayca ortalamanın altında eğitim aldığına inanıyor.

Diğerleri, elbette, farklı görüşlere sahip. Ancak ‘okuma bilimi’ olarak adlandırılan bir yaklaşım zemin kazanmıştır ve fonetik öğretimine dayanmaktadır.

(Ulusal siyasete odaklandım, ancak ebeveynler de bunda rol oynuyor. Çocukları dinlemek tehlikeli olabilir – bir video oyunu satın almaları için konuşuluyorlar – bu yüzden onlara okuyun! En iyileri için seçimlerimi yaptım tüm zamanların çocuk kitapları – ve çocuk sahibi olmanın en iyi nedenlerinden biri onlara kitap okuyabilmektir.)

1980’lerin ve 1990’ların çoğunu Doğu Asya’da Haberler muhabiri olarak geçirdim ve oradaki çocuklar (benimki dahil) fonetik ve fonetik alfabeler yoluyla okumayı öğrendiler: Japonya’da hiragana, Tayvan’da bopomofo, Çin’de pinyin ve hangul Güney Kore’de. Sonra 1999’da ailemle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne döndüm ve okumanın bile politik olduğunu gördüm: Cumhuriyetçiler sesbilgisini desteklediler, bu yüzden benden iyi bir liberal olarak gözlerimi devirmem bekleniyordu.

Ses bilgisine yönelik ilk eleştiri kısmen sosyal adalete dayanıyordu ve daha ilgi çekici okuma materyalleri sunarak şehir içlerindeki yetersiz okuryazarlığı ele almaya çalıştı. 2000 yılında Cumhuriyetçi Parti platformu “fonetik konusunda erken bir başlangıç” çağrısında bulunduğunda ve Başkan George W. Bush Önce Okuma adlı büyük bir girişimle fonetiği benimsediğinde mesele daha politik hale geldi.

Liberaller için Bush’un fonetik desteği şüphe uyandırdı. Bunun birkaç nedeni vardı: Önce Okuma programı iyi uygulanmadı ve dikkatli değerlendirmeler bunun çok az etkisi olduğunu gösterdi. o öldü

Eğitim kurumunun ampirik kanıtları göz ardı ettiğini ve çocuklara istemeden zarar verdiğini hararetle savunan, ilgi çekici altı bölümlük podcast’i Sold a Story’yi dinledikten sonra okuma hataları ilgimi çekmişti.

Yıllardır okuma konularını ele alan bir kamu hizmeti radyo muhabiri olan Emily Hanford, ilk bölümde “Çocuklara okuma öğretilmiyor çünkü öğretmenlere onlarca yıldır okuma ve çocukların bunu nasıl öğrendiği konusunda bir fikir satıldı” diyor. podcast’in. Bana podcast’in 3,5 milyondan fazla indirildiğini söyledi.

Podcast’in hedeflerinden biri, Columbia University Teachers College’da yaygın olarak kullanılan bir okuma müfredatına sahip bir profesör olan Lucy Calkins’dir. Calkins, okuma hareketi biliminden ve Hanford’dan öğrendiğini kabul ediyor ve sonuç olarak müfredatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor – ancak aynı zamanda sesbilgisinin her zaman yaklaşımının bir parçası olduğunu ve medya anlatılarının aşırı basitleştirildiğini söylüyor.

Calkins ve diğerleri materyallerini gözden geçirirken, şüpheciler müfredatın sesbilgisine tam olarak bağlı olmadığından, bunun yerine başka stratejilere yerleştirildiğinden ve öğrencilerin kafasının karıştığından endişeleniyor.

Bu okuma savaşlarını küstahça tarif etmek kolaydır. Sesbilgisinin gerekli olduğu konusunda herkes hemfikirdir ve sesbilgisinin yeterli olmadığı konusunda da herkes hemfikirdir.

Madden, “Evet, fonetik önemlidir, ancak fonetiği nasıl yaptığınız da önemlidir ve gerisi de önemlidir,” dedi. Okumayı geliştirmek için en kanıta dayalı kuruluşlardan biri olan ve kar amacı gütmeyen Herkes İçin Başarı kuruluşunu yönetiyor ve titiz değerlendirmeler mükemmel sonuçlar verdi. (Herkes İçin Başarı, 2022 Tatil Bağış Rehberimdeki kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan biriydi; okuyucularıma 6 milyon doların üzerinde bağış yaptıkları için çok teşekkür ederim.)

Açıktır ki, Amerikalı çocukların üçte ikisi okuyamıyorsa, gelecek nesilde başarısız oluyoruz. Acımasızca ampirik olursak ve kanıtlara odaklanırsak, bunu kusurlu bir şekilde düzeltebiliriz. Diğer birçok müdahalenin yardımcı olduğunu ve tartışmalı olmadığını da belirtmekte fayda var: özel ders verme, kitaplara erişim ve ebeveynleri çocuklarına okumaları için yönlendirme. Ve çocuk yardımı azaltılana kadar çok başarılı bir şekilde yürüttüğü çocuk yoksulluğuna karşı mücadele.

Daha öte.