Florida, üniversitelerinde temel ders olarak sosyolojiyi ortadan kaldırıyor

senbilirsin

New member
Florida'nın devlet üniversitesi sistemi Çarşamba günü, öğrencilerin temel gereksinimlerini karşılamak için artık sosyoloji dersi alamayacaklarına karar verdi. Bunun yerine, Yönetim Kurulu onun yerine “temel bir tarih kursu”nu onayladı.

17 üyeli Yönetim Kurulu'nun kararı, Florida Üniversitesi ve Florida Eyaleti'nin de dahil olduğu üniversite sistemindeki sosyoloji profesörlerinin şiddetli muhalefetinin ardından geldi.

Ve bu, Vali Ron DeSantis yönetiminin eğitime ve valinin liberal ortodoksluğu olarak tasvir ettiği şeye meydan okumak için yaptığı son hamledir. Bir Cumhuriyetçi olan Bay DeSantis, başarısız olan başkanlık kampanyasında eğitim kaydını kullanmaya çalışmıştı.

Çarşamba günü yapılan kısa bir duyuruda Şansölye Ray Rodrigues, kurulun kararından gurur duyduğunu ve tarih derslerini ve “bu dersin eklenmesinin öğrencilerimiz ve onların gelecekteki başarıları üzerinde yaratacağı olumlu etkiyi” sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Yedek tarih dersi “Amerika'nın kuruluşunu, köleliğin dehşetini, bunun sonucunda ortaya çıkan İç Savaş ve Yeniden Yapılanma dönemini” kapsar.

Florida'da var 430.000'den fazla öğrencisiyle ülkedeki en büyük devlet üniversitesi sistemlerinden biridir.

Bu hareket, daha az öğrencinin ders almasına ve bu alanda uzmanlaşmasına yol açabileceğine inanan sosyoloji profesörlerini endişelendirdi. Amerikan Sosyoloji Derneği Çarşamba günü yaptığı açıklamada, karara öfke duyulduğunu ve kararın herhangi bir “delil temeli” olmaksızın verildiğini söyledi.

Açıklamada, “Karar bilinçli bir perspektiften değil, sosyolojinin 'radikal' ve 'uyanmış' ideolojiler tarafından yönlendirilen gayri meşru bir disiplin olduğu yönündeki büyük yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor gibi görünüyor.” ifadesine yer verildi. “Aksine, sosyoloji, sivil yeterliliğin temelini oluşturan ve geniş bir kariyer yelpazesi için gerekli olan sosyal yaşamın, sosyal değişimin ve insan davranışının sosyal nedenleri ve sonuçlarının bilimsel olarak incelenmesidir.”

Aralık ayında Florida Eğitim Komiseri Manny Diaz Jr. şunları söyledi. yazdı Sosyal medyada şöyle denildi: “Sosyoloji, solcu aktivistler tarafından ele geçirildi ve artık öğrenciler için genel bir bilgi dersi olarak amacına hizmet etmiyor.”

Kendisi, Vali DeSantis yönetimi altında, “Florida'nın yüksek öğretim sisteminin ideolojiyi uyandırmak yerine öğrencileri yüksek talep gören, yüksek maaşlı işlere hazırlamaya odaklanacağını” ekledi.

Bazı profesörler bu hareketi destekledi.

Detroit'teki Wayne State Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Jukka Savolainen, Aralık ayında Wall Street Journal'da yayınlanan bir görüş yazısında disiplinin başının belada olduğunu ve “yüzsüzce politik” hale geldiğini söyledi. Sosyoloji derslerinde karşıt görüşlere yer verilmesi çağrısında bulundu.

“1996'dan beri lisans düzeyinde sosyoloji dersleri veriyorum” diye yazdı. “On yıllar boyunca disiplinimin toplumsal gerçekliğin bilimsel bir çalışmasından solcu davaların akademik savunuculuğuna dönüştüğünü gördüm.”

Kasım ayında Yönetim Kurulu, öğrencilerin genel eğitim gereksinimlerini karşılamak için alabilecekleri dersler listesinden “Sosyolojinin Temelleri” dersinin çıkarılmasını onayladı. Çarşamba günkü onay, bir süre kamuoyunun yorumunun ardından bu kararı kesinleştirdi.

Ders, Florida ve diğer eyaletlerdeki muhafazakarların hedeflediği ve kısıtlamaya çalıştığı ırk, cinsiyet ve cinsel yönelim gibi konuları kapsıyor.

2022 yılında Bay DeSantis, ırkçılığın ve tarihin diğer yönlerinin okullarda ve işyerlerinde öğretilme şeklini kısıtlayan bir yasayı imzaladı. Yasayı destekleyenler yasayı “WOKE'u Durdurma Yasası” olarak adlandırdı. Diğer şeylerin yanı sıra, öğrencilere kendi ırklarının diğer üyelerinin geçmişteki eylemleri için sorumluluk veya suçluluk duygusu verebilecek dersleri yasaklıyor.

Florida Eyalet Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Anne Barrett, Çarşamba günü National'da yayınlanan bir fikir makalesinde şöyle yazdı: “Florida'nın yüksek öğrenim kurumlarını denetleyen, vali tarafından atanan yöneticiler, eyaletin kampüslerinde yürüttükleri kültür savaşlarında yeni bir hedef buldular.” Eğitim Derneği web sitesi.

Kursu kaldırmanın “Florida'daki sosyoloji için yıkıcı sonuçlar doğuracağını” yazdı ve şunu ekledi: “Kayıtlar azalacak.” Uzmanları işe alma yeteneği neredeyse tamamen ortadan kalkacak. Zayıflayan sosyoloji bölümleri dağılma ve en sonunda işten çıkarmalarla karşı karşıyadır.”