Erkek Dilenci Neden Geri Çevrilmez ?

Selin

New member
Erkek Dilenci Neden Geri Çevrilmez?

İçinde yaşadığımız toplumda dilencilik, özellikle büyük şehirlerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak dilenciliğin toplumda nasıl algılandığı, cinsiyet gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Erkek dilenciler, bazen kadın dilenciler kadar olmasa da, benzer şekilde yardıma ihtiyaç duyduğunu belirten ve başkalarından yardım isteyen kişilerdir. Peki, erkek dilenci neden geri çevrilmez? Bunun arkasında yatan çeşitli psikolojik, sosyo-kültürel ve toplumsal sebepler vardır. Bu yazıda, erkek dilencilerin geri çevrilmemesinin nedenlerini tartışacağız ve bu durumu daha derinlemesine inceleyeceğiz.

Toplumsal Normlar ve İnsanın Empati Duygusu

İnsanların bir dilenciye yardım etme kararını verirken duyduğu empati, genellikle zor durumda olan kişilere karşı bir duygu beslemekten kaynaklanır. Ancak bu empati, toplumun belirli normlarına göre şekillenebilir. Toplumda dilenciliği daha çok kadınların veya çocukların yapması beklenir, çünkü kadınlar ve çocuklar, genellikle daha savunmasız ve korunması gereken bireyler olarak görülür. Bu nedenle erkek dilenciler, toplumun gözünde "güçlü" ve "bağımsız" olarak kabul edilen bireylerdir.

Erkeklerin toplumda çoğunlukla güçlü ve koruyucu figürler olarak algılanmasının, bir dilencinin erkek olması durumunda bu gücün eksikliğinin ve ihtiyaç duyduğu yardımın daha da belirgin hale gelmesiyle sonuçlanır. Bu, başkalarındaki empatiyi uyandırır çünkü bir erkek, genellikle maddi zorluklarla karşılaşan ve yardım arayan bir figür olarak görülmez. Bu durum, yardıma ihtiyaç duyan bir erkeği görme ve ona yardım etme duygusunu daha da güçlendirir. Kısacası, erkek dilencilerin geri çevrilmemesinin sebeplerinden biri, insanın yardım etme içgüdüsünün, toplumsal cinsiyet normlarına dayalı empatik tepkilerle şekillenmesidir.

Toplumdaki Yardım İhtiyacı Algısı

Toplumda yardım etme eylemi genellikle bir sorumluluk ve erdem olarak görülür. Özellikle büyük şehirlerde, dilencilikten uzak bir yaşam sürmek mümkün olduğu halde, insanların dilencilere yardım etme konusunda kendilerini sorumlu hissetmeleri yaygındır. Erkek dilenciler, genellikle toplumun gözünde "güçlü" olmaları beklenen, fiziksel olarak direncili bireylerdir. Ancak bir erkek dilencinin yoksulluk içinde olduğunu görmek, toplumu bu kişinin yardım alma hakkına sahip olduğuna inandırır.

Erkek dilencinin, bir kadından ya da çocuktan farklı olarak, belirli toplumsal normlara uymayan bir şekilde dilencilik yapıyor olması, onu toplumda daha belirgin bir şekilde zor durumda olduğu izlenimiyle tanımlar. Bu yüzden, yardıma muhtaç bir erkek, çoğu zaman toplumsal bilinçaltında daha fazla merhamet uyandırır.

Cinsiyetçi Algı ve Yardım Etme İhtiyacı

Cinsiyetçilik, toplumda erkeklere ve kadınlara yüklenen farklı rollerin bir yansımasıdır. Kadınlar genellikle toplumda daha korunmasız ve bağımlı olarak görülürken, erkekler bu tür durumlarla genellikle ilişkilendirilmez. Erkeklerin kendi ayakları üzerinde durmaları, güçlü ve bağımsız olmaları beklenir. Bu toplumsal baskılar, erkeklerin zor durumda olmalarını daha da belirgin hale getirir. Çünkü erkeklerin zayıflığı, toplumsal normlarla ters düşer ve bu durum başkalarında bir tür empatik tepki yaratır.

Bu cinsiyetçi algı, bir erkek dilenciyi geri çevirmemek için bir başka sebep olabilir. Kadınların yardıma ihtiyacı olduğu durum, genellikle toplumsal olarak daha doğal bir şey olarak kabul edilirken, erkeklerin aynı durumda olması, onları "gerçekten" yardıma muhtaç olarak algılatır. Bu da toplumsal normlara aykırı bir durumda bulunan erkek dilenciyi daha fazla göz önüne çıkarır ve ona karşı daha fazla yardım gösterilmesine neden olabilir.

Psikolojik Faktörler: Güçlü Bir Erkek İmajı ve Zayıf Bir Erkek Algısı

Erkeklerin, toplumsal normlar gereği güçlü ve bağımsız olmaları beklenirken, zor bir durumda olduklarında bu imajları sarsılır. Bu durum psikolojik olarak, daha fazla yardım edilmesi gereken bir figür yaratır. Birçok kişi, güçlü bir erkek imajına sahip birinin zorluklarla karşılaştığında, bu durumu kabullenmesi ve ondan yardım istenmesi gerektiği fikriyle hareket eder.

Erkek dilenciler, genellikle güçlü bir imajla ilişkili olan toplumsal normlarla çatışan bir durum içinde olabilir. Toplumda erkeksilikle ilişkilendirilen güçlü, cesur ve bağımsız imajı, bir erkeğin dilencilik yapması durumunda zayıf düşer ve bu da kişiye duyulan empatiyi arttırır. Erkek dilencilerin güçsüzlük ve yoksulluk gibi durumlarla ilişkilendirilmeleri, yardım edilmesi gereken bireyler olarak görülmelerine yol açar. Bu durum, psikolojik olarak "güçlü" olarak algılanan bir figürün yardım talep etmesinin, zayıf bir durumda olan birine yardım etmek için bir sebepten daha fazla insani bir tepki uyandırmasını sağlar.

Erkek Dilenci Neden Geri Çevrilmez: Sonuç ve Toplumsal Değerlendirme

Erkek dilencilerin geri çevrilmeme durumu, toplumsal normlar, psikolojik faktörler ve cinsiyet algılarının birleşimiyle ortaya çıkar. Bir erkek dilenci, geleneksel olarak güçlü ve bağımsız olarak kabul edilen bir figür olduğunda, zorluk çekmesi daha fazla empati uyandırabilir. Toplumda yardım etme sorumluluğu ve insani değerlerin etkisiyle, erkek dilenciler de yardım görür.

Toplumsal normlar ve cinsiyetçilik, insanları yardım etme konusunda belirli bir yönlendirici rol oynar. Kadın ve çocuklara yardım etmek daha doğal bir şey olarak kabul edilirken, erkek dilencilerin zor durumda olması, bir "farklılık" olarak kabul edilir ve bu durum, onlara daha fazla merhamet gösterilmesine yol açar.

Sonuç olarak, erkek dilenciler geri çevrilmez çünkü toplumsal ve psikolojik mekanizmalar, insanları bu durumda olan kişilere yardım etmeye zorlar. Yardım etmek, sadece vicdani değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olarak da algılanır. Bu durum, insanların empati duyduğu ve zor durumda olan her bireye yardım etme arzusuyla birleşir.

jigolo siteleritürk ifşaholiganbetcasibom güncel girişintrafilminstagram takipçi satın al