Çıraklıkla başladı, 27 şahsa istihdam sağladı

pandomim

New member
Malatya‘da çırak olarak işe başladığı endüstride, oto bakım servisini faaliyete geçiren Muzaffer usta 27 şahsa istihdam sağlıyor.

1986 yılında Yeşilyurt ilçesine bağlı Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan Küçük Sanayi Sitesi’nde bir oto bakım servisinde çırak olarak işe başlayan 48 yaşındaki Muzaffer Boyraz, yıllar evvel çırak olarak girdiği endüstride 27 şahsa istihdam sağlayan kendi işyerini açtı.

Mesleksel Eğitim Merkezlerinde eğitim bakılırsan 60 öğrenciye de işletmesinde kucak açan Muzaffer usta bir yandan istihdama katkı sunarken, öbür taraftan da geleceğin ustalarını yetiştiriyor.

Kesimde 36 yılı geride bıraktığını belirten Muzaffer Boyraz, “1986 yılında endüstriye başladım çırak olarak 1988 yılında çıraklık okuluna gittim. Çıraklık okulunda çıraklık eğitim kurslarını aldım. Kalfalık, ustalık ve usta eğiticilik evraklarımı aldım. 2003 yılında iştirak bir iş yeri açtım ve 2009 yılına kadar devam ettim. 2009 yılından bugüne kadar da kendi işletmemi çalıştırıyorum. Yanımda 27 kişi çalışanım var “dedi.

İşletmede meslek lisesi öğrencilerinin de yetiştirilmesi için efor gösterdiklerini kaydeden Boyraz, “Çıraklık okulundan aldığım 4 arkadaşım ve sanat okulunda aldığım 3 arkadaşı yetiştirmek için bunlarla gayret veriyorum. İstek olduktan daha sonra daima stajyer almaya hazırım ve alıyorum da. 2009’dan buna yana yaklaşık 60 tane stajyer aldım. Ancak yetiştiremedik. Buna ailelere müsaade vermiyor. Fakat bunların bu meslekte öğrenmelerine ve daha sonrasında yetiştirilmeleri için elimden gelen çabayı göstermeye hazırım. Öğrenciler çıraklık okulunu bitirdikten daha sonra ve bizlerin yanında yetiştikçe mesleği hoş bir biçimde öğrenmeye uğraş ediyorlar. çabucak sonrasındasında ise iş hayatı kolay bir biçimde açılabiliyor” sözlerini kullandı.

Bölümde çırak yetiştirmenin zorluğunu da değinen Boyraz, “Çırak yetiştirmekte kimi vakit zorlanabiliyoruz. Zira çocuklar yalnızca okul okumak için geliyor. İşi öğrenmek için değil. Biz elimizden geldiği kadar işi öğrenmek için gelen arkadaşlarımızı daha fazlaca tercih ediyoruz” formunda konuştu.

Hacı Hasan Kovuk Mesleksel Eğitim Merkezi öğrencisi bununla birlikte işletmede eğitim alan Talha Kaya ise, “Hafta sonları okula gidiyorum. Hafta için de endüstride meslek öğreniyorum. İlerde ustalık dokümanını alacağım. Eğitimi mi de aldıktan ve usta olduktan daha sonra ilerde bende bir dükkan açmayı ve yanımda eleman çalıştırmayı düşünüyorum” kelamlarını kaydetti.

Meslek liselerinin ehemmiyetine vurgu yaparak ailelere çocuklarını meslek liselerine göndermeleri davetinde bulunan Hacı Hasan Kovuk Mesleksel Eğitim Merkezi Müdürü Remzi Sevim de, “Muzaffer ustamız bizden usta öğreticilik evrakı aldı. Aldıktan daha sonra kendisi iş yerini açtı. İş yerini açmasıyla bir arada okuldan kendi iş yerine çırak aldı. Çırakları da okulumuz kaydetti. Kaydettiği öğrencilerin hastalık sigortası ve meslek hastalıkları iş kazası sigortası okulumuz tarafınca yapılıyor. beraberinde iş yeri sahibine de devlet dayanağı olarak kendisine 9,10,11’inci sınıflar için minimum fiyatın yüzde 30’u bin 276 TL para ödeniyor. Hem kendi mesleklerini öğreniyorlar. Haftanın bir günü okula geliyorlar. Pratik eğitimi de iş yerinde alıyorlar. Haftanın 4-5 günü Muzaffer ustamızın yanında çalışarak kendi mesleklerini öğrenmeye çalışıyorlar. Buradan ailelere sesleniyoruz. Çocuklarınız katiyetle bir meslek sahibi olsunlar. Çocuklar meslek sahibi oldukları vakit altın bilezik kollarına takılmış oluyor ve ilerde kendileri de işyeri sahibi olmuş oluyorlar” diye konuştu. – MALATYA

İhlas Haber Ajansı / İktisat

Mesleksel Eğitim, Yeşilyurt, İstihdam, Malatya, İktisat, Haberler