Çin, yurt haricinden gelen yolcular için karantina müddetini 5 güne indirdi

pandomim

New member
Çin’de kabine fonksiyonunu yerine getiren Devlet Kurulunun Covid-19 önlemlerinde revizyon niteliğinde 20 husus içeren bir düzenleme duyurdu.

Düzenlemeye bakılırsa, yurt haricinden gelenlere zarurî olan 7 gün merkezi karantina ve 3 gün meskende tıbbi müşahede müddeti, 5 gün merkezi karantina ve 3 gün tıbbi müşahede biçiminde kısaltıldı.

Çin’e gelecek yolculara uçuştan evvel birden çok test olma koşulu kaldırılırken, 48 saat ortasında tek bir negatif test kararınun ibraz edilmesi kâfi hale getirildi.

VİRÜS niçinİYLE UÇUŞ İPTALİ YOK

Bundan bu biçimde virüs taşıyan fazla sayıda yolcu olması sebebi öne sürülerek uçuşların iptal edilmeyeceği bildirildi.

Çin ortasında de hadiselerle yakın temastaki bireylere uygulanan 7 gün merkezi karantina mühleti de 3 gün tıbbi müşahede zaruriliği korunarak 5 güne indirildi. Yakın temastakilerle yakın temasta olanlar için ise karantina ve tıbbi müşahede mecburiliği kaldırıldı.

Risk bölgelerinin sınıflandırılmasında “orta riskli” tarifi kaldırılarak sırf “yüksek” ve “düşük” riskli bölgelerin ayrılmasına, yüksek riskli bölgelerde 5 gün olay görülmesi halinde düşük riskli kabul edilmesine karar verildi.

Kapanma önlemlerinin sadece yüksek riskli bölgelerde müddetle sonlu uygulanması, bir kentin yahut alt idari ünitenin bütününe genişletilmesinden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Aynı biçimde toplu testlerin risk bölgesiyle sonlu kalması lakin enfeksiyonun kaynağı belgisiz ise topyekun tarama formunda uygulanabileceği kaydedildi.

Yüksek riskli bölgelerden düşük riskli bölgelere seyahat eden yolculara uygulanan 7 gün merkezi karantina zaruriliği kaldırılarak birebir müddette meskende tıbbi nezaretle sonlandırıldı.

“UZUN MÜDDET YÜZ YÜZE EĞİTİME ORTA VERİLMEMELİ”

Üniversitelerin ve öbür eğitim kurumlarının yerleşkelerinde enfeksiyon riski niçiniyle karantina uygulanması gerektiğinde bunun öğrencilerin ve öğretim nazaranvlilerinin yerleşke ortasında değil, dışarıdaki, tercihen diğer kentteki karantina merkezlerine sevk edilerek yapılması, eğitim kurumlarında uzun vadeli kapanmalardan kaçınılması gerektiği açıklandı.

Uzun mühlet yüz yüze eğitime orta verilmemesi ve öğrencilere kâfi takviyenin sağlanması gerektiği hatırlatıldı.

Tedbirler, Çin’de vakit zaman uygulamadaki meseleler niçiniyle eleştirilen katı salgın tedbire ve muhafaza önlemleri niçiniyle yaşanılan kasvetlere cevap vermeyi, uygulamalara nizam getirmeyi amaçlıyor.

Vakaların nüfusa oranla az bulunmasına ve büyük kısmının hastalık belirtisi göstermemesine karşın Çin, “sıfır vaka” olarak isimlendirilen salgın denetim önlemlerini uygulamaya devam ediyor.

Covid-19 olaylarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler bölümündeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması yahut kapalı devre sürdürülmesi üzere katı ve geniş ölçekli önlemleri gerektiriyor. Önlemler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.