Besin toptancısına çağdaş yerleşke: GİMAT için Dünyada 100’den çok örnek incelendi

Ethereum

New member
Başkent Ankara’da besin ticaretinin merkezi olan GİMAT, yeni yerinde yeni ekonomik modele bakılırsa Paris modeliyle tasarlanıyor. Dünyada 100’den çok toptancı hali incelenerek bir daha projelendirildi. Kahramankazan’da 2 bin 500 dönüm alan üzerine kuruluş çalışmaları süren ticaret merkezi tamamlandığında Orta Doğu ile Avrupa içindeki besin ticareti ve üretiminin vazgeçilmez noktası olacak. Çalışmalara ait Yeni Şafak’a bilgi veren GİMAT İdare Konseyi Lideri Abdulkadir Aydoğan, “Biroldukça esnaf alan yetersizliği niçiniyle büyümesini ve ihracatını istediği üzere geliştiremiyor. Cumhurbaşkanımızın deklare ettiğı yeni iktisat modeline uygun, besin ihracatına yüzde 100 katkı sağlayacak bir proje geliştirdik” formunda konuştu.

Abdulkadir Aydoğan

GIDADA FIRSATÇILIĞA SON

Gıda toptancılarının tamamını birebir çatı altında toplayacak bu proje yardımıyla, üretimden tüketime kadar organik fiyat yapısının korunacağının altını çizen Abdulkadir Aydoğan, “Ürünlerin hem kalitesi birebir vakitte kayıt dışılığı besin toptancılarının bir ortada olmasıyla birlikte büsbütün denetim altına alınabilecektir. Balon fiyatlar bu sayede sönecek ve hakikat esere gerçek fiyata ulaşmayı kolaylaştıracak. Gerek kent haricinden gelen gerekse de kent dışına giden sevkiyatlarımızda fahiş lojistik fiyat yapısını kıracağız, eser meblağlarını etkileyen aracıları ortadan kaldıracağız” dedi.

100 BİN BİREYE İŞ KAPISI OLACAK

Mevcut GİMAT alanında 16 binden çok kişinin istihdam edildiğini söyleyen Aydoğan, şu ayrıntıları verdi: “Kahramankazan’da açılacak olan yeni besin halimiz 25-30 bin bireye direkt mesken sahipliği yapacak. Üreticiden tüketiciye kadar tüm zincirlerle birlikte sistemin oturtulması daha sonrasında 100 bin bireye ekmek kapısı olacak.”

PERSONEL, SU VE GÜÇTE KENDİ KENDİNE YETECEK

Üretim ve ihracat katkısının yanı sıra güçten işçi yetiştirilmesine kadar her türlü gereksinimini kendi kendine karşılayabilecek bu projede Ulusal Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu ile iş birliği yapılarak sertifikalı lojistik işçisinden, besin teknikerine ve mühendisine kadar alt, orta ve üst seviye yetişmiş çalışanlar yetiştirmek ismine, okullar ve eğitim tesisleri açılacak. beraberinde güneş panelleri yardımıyla kendi elektrik gücünü üretecek, yağmur suyu toplama sistemi ve filtrasyonlar ile kendi içme suyunu üreten bir ticaret merkezi halini alacak.

EMSALLERİNDEN ÜSTÜN KONUMDA

Dünyanın bir fazlaca noktasında bulunan besin ticaret merkezlerinden daha üstün teknolojiler ile donatılacak GİMAT hal projesi, eski yapıları bozulmuş olan ve günlük gereksinimleri karşılamayan dünya örneklerinden çağdaş tasarımı ve kendi kendine yetebilmesi ile ayrışacak. Paris, Berlin ve Barcelona hallerine oranla karayolları 2 kat genişliğinde olacak ve alışverişin ağır olduğu günlerde trafikte aksama, siparişlerin gecikmesi üzere teknik aksaklıklara mahal vermeden satış yapılacak.