75 bin hanenin elektriği Erciyes RES’ten

Ethereum

New member
Gelecek 5 yılda rüzgar ve güneş gücünde heyeti gücünü 5 bin megavata yükseltmeyi hedefleyen Enerjisa Üretim’in, bu vizyon kapsamında 65 megavat kapasiteli Erciyes Rüzgar Gücü Santrali (RES) 70 milyon dolar yatırımla devreye alındı. Sabancı Holding ve Alman güç şirketi E.ON iştiraki Enerjisa Üretim’in toplam konseyi gücü Erciyes RES’in devreye alınmasıyla 3 bin 672 megavata, rüzgar gücündeki heyeti gücü ise 277 megavata ulaştı. Erciyes RES, yılda 221 gigavatsaat elektrik üretimiyle 75 bin hanenin muhtaçlığını karşılayacak ve yaklaşık 300 bin ton karbon emisyonunun önüne geçecek.

TÜRKİYE’NİN EN GÜÇLÜ RÜZGAR TÜRBİNİ OLDU

Hedeflenen tarihten yaklaşık 2 ay evvel devreye alınan santraldeki Nordex N163 türbinlerinin her biri 5,7 megavat kapasiteye sahip ve Türkiye’de tek başına en yüksek heyeti gücü bulunan türbinler olarak öne çıkıyor. Bunun 14,5 megavatını, rüzgar santraliyle hibrit olarak kurulan güneş gücü santrali oluşturuyor. Yaklaşık bin 850 metre rakımda kurulan, ülkedeki en yüksek rotor çapına sahip 12 türbinin toplam yüksekliği kanatlarıyla 200 metreyi aşıyor. Rüzgar ve güneş gücünden oluşan hibrit bir santral olarak hayata geçirilen tesis, tamamlandığında 100 megavat heyeti güce ulaşacak.

2045’TE NET SIFIR EMİSYONA ULAŞACAĞIZ

Enerjisa Üretim Üst Yöneticisi (CEO) İhsan Erbil Bayçöl, gelecek 5 yılda yalnızca yenilenebilir güce yatırım yaparak şirketin portföyünde yenilenebilir gücün hissesini yüzde 60’a yükseltmeyi hedeflediklerini söz etti. Hibrit güneş gücü yatırım gayelerini 3 yıl için asgarî 150 megavat olarak belirlediklerini lisana getiren Bayçöl, “Bu yatırımları; Balıkesir, Tufanbeyli ve bugün devreye aldığımız Erciyes santrallerimizde hayata geçirmeye başladık. 2032’de karbon nötr, 2045’te ise net sıfır olma amacıyla yenilenebilir güç yatırımlarına ve sürdürülebilirlik amaçlarımıza yönelik projelere devam edeceğiz” dedi.

İhsan Erbil Bayçöl

RÜZGARA 1,2 MİLYAR $ YATIRIM YOLDA

Rüzgarda bin 500 megavat kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, bu kapsamda Yenilenebilir Güç Kaynak Alanları (YEKA) 2 projesiyle bin megavatlık rüzgar santrali için 1,2 milyar dolar yatırım yapacaklarını tabir etti. Bayçöl, “Bu santraller; Aydın, Çanakkale, Denizli ve Muğla’da faaliyete geçecek. Erciyes RES 22’nci santralimiz oluyor. Güneşte ise bu yıl sonunda 60 megavat kapasiteye ulaşacağız”diye konuştu. Her bir megavat için 1 milyon dolar yatırım gerektiğini vurgulayan Bayçöl, Enerjisa Üretim’in 3 bin 600 megavat heyeti gücüyle şimdiye kadar üretim tarafında 4 ila 5 milyar içinde yatırım yaptığını kelamlarına ekledi.
Kıvanç Zaimler

ÖZEL BÖLÜMÜN EN BÜYÜK ÜRETİM ADIMI

Erciyes Rüzgar Gücü Santralinin (RES) açılışında konuşan Sabancı Holding Güç Kümesi Lideri Kıvanç Zaimler, dünyada halihazırda yenilenebilir güce milyarlarca dolar yatırım yapıldığını vurgulayarak, bu yatırımların artacağını söylemiş oldu.Zaimler, Türkiye’nin 2053’te sıfır emisyona ulaşma amacı koyduğunu anımsatarak, şu biçimde devam etti: “Biz de Sabancı Holding ve topluluk şirketleri olarak net sıfır emisyona ulaşma maksadımızı en geç 2050 olarak deklare ettik. Enerjisa Üretim, umarım 5 bin megavattan fazlasına ulaşacak. 5 bin megavat Türkiye’nin elektrik şurası gücünün yüzde 5’i ve özel dalın yaptığı en büyük yatırım demek.”